АктуалноБългарияГрадътНовиниПод небето

Обстановката е пожароопасна, не палете огън на открито

Община Пловдив: Обстановката в областта и в общината е пожароопасна, бъдете внимателни, бдителни и отговорни!

Вследствие на високите температури и сушата обстановката в област Пловдив е силно пожароопасна, предупреждават от РДПБЗН -Пловдив. Всяка употреба на огън на открито може да причини пожари и големи щети. Само за една седмица – от 11-ти до 18 юли екипи на противопожарните звена са погасили над 150 пожара в сухи треви, запалени отпадъци и горски фонд на територията на областта, като благодарение на бързата и професионална реакция на огнеборците и доброволците от ДФ „ПЛОВДИВ-112“ не са допуснати материални щети и са спасени големи площи земеделски култури и къщи.

Пожарите в суха растителност се разпространяват бързо, обхващат големи територии, а труднодостъпните и пресечени терени затрудняват придвижването на противопожарната техника и гасенето на огъня. При наличие на вятър фронтът на пожара бързо променя посоката си и може да се разпростре върху големи площи. Това поставя в реален риск съседни земеделски ниви, къщи и стопански постройки.

С висока степен на потенциална опасност от възникване на пожари и запалвания в общината са парковете – Гребна база, Лаута, Младежки хълм, Хълм на освободителите и др.

Допълнителни екипи на ОП “Общинска охрана„ ,  Общинска полиция и ДФ “Пловдив-112“  ще съблюдават за спазване на противопожарните норми на тези локации.

От РДПБЗН-Пловдив и Община Пловдив се обръщаме апел: Не палете огън на открито!

Не разчиствайте сухата растителност чрез изгаряне. При почистване на имотите си, изхвърляйте сухата растителност на подходящи места, а не унищожавайте чрез палене, защото действията Ви могат да причинят пожар със сериозни материални щети. Никога не палете огън при наличие на вятър – той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния. Сухата растителност е леснозапалима и това допринася за бързо разрастване на горенето. Дори сравнително слаби източници на запалване с краткотрайно действие могат да причинят произшествия със значителни щети. Не допускайте небрежно изхвърляне на незагасени фасове и клечки, включително и от автомобилите, преминаващи през терени със суха растителност.

Ако забележите признаци на пожар незабавно съобщете на тел.112. можете да предприемете мерки след подаване на сигнал, само ако действията Ви не застрашават здравето и живота Ви.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина