АктуалноГрадътКултураНовини

Напредва ремонтът на Градската галерия, разбиха старата ограда и стълбище

Ремонтът на постоянната експозиция на Градската художествена галерия, който започна през 2019-а година, напредва, макар и с бавни темпове. В последните дни бе разбито старото стълбище, което водеше от улица „Съборна“ до сградата. Предстои на място да се изгради ново, по-голямо и по-широко панорамно стълбище към улицата.

Това стълбище е за сметка на старият автентичен вход към сградата. Стогодишната тухлена конструкция и вратата от ковано желязо остават в историята. Премахването на тази част от ансамбъла на бившето Девическо училище, построено от архитект Йосиф Шнитер предизвика критики сред историци и архитекти, но не бе взето предвид в новия проект.

Припомняме, че ремонтът на сградата на постоянната експозиция на Градската художествена галерия започна през месец май 2019-а година. Тогава беше обявен срок за ремонт 290 календарни дни, но по необявени все още причини той все още продължава след крайния срок около март-април 2020-а година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Аман от мрънкачи.
    Нима не виждате, че така стълбището отвори сградата към улицата?
    Става светло, галерията привлича и кани.
    Друг е въпросът дали стълбището ще остане само на необработен бетон.
    Аз си го представях от едри каменни бордюри, но …

  2. „…построено от архитект Йосиф Шнитер…“ по образование Шнитер не е бил архитект, а геодезист от Инженерните части на руската войска, останал в Града да се задоми. Практикуването тогава в Румелията без правоспособност е било по-лесно от Европа.

    Възложено му било от общината РЕГУЛАЦИЯ на кривите улички и сокаци из Трихълмието.

    В резултат множество възрожденски къщи, техните еркери, дворища и т.н. са били изрязани за да преминават пожарните тумби.

  3. ПРЕСТЪПЛЕНИЕ е „подобряването“ на Стария Пловдив с разбиване, бутане, издънване на възрожденски, пък и традиционни от по-късно време градени масивни структури (дано не асфалтират …калдаръма и Хисар Капия!)

    „…става едно голямо отворено пространство, което със сигурност ще бъде много посещавано…“ става празно ИЗСИПАНО СКУЧНО както Тотевият многомилионен Мегдан Централ от който бягаме.

    1. Но той е едно прекрасно място, особено в частта на форума, която тепърва ще се разива с проекта за форум юг-изток. А от високо изглежда уникално!

  4. НО… смятам, че този нов изглед е много по-грандиозен и по-приобщаващ. На практика, така се свързва галерията със Стария град и става едно голямо отворено пространство, което със сигурност ще бъде много посещавано.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина