АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Надписът „Окупатори“ посрещна руския посланик на Альоша (СНИМКИ)

Червеният надпис със спрей посрещаше на стълбите към Паметника на съветската армия на върха на хълма

Надпис със спрей „Окупатори“ посрещаше всички изкачващи се по стълбите към Альоша за 9 май. Множеството, които оставяха венци и цветя пред Паметника на съветската армия, преминаваха покрай надписа още в подножието на стълбите. Сред тях бе и посланичката на Руската федерация Елеонора Митрофанова, дошла за събитието в Пловдив.

Текстът може да се тълкува като съвременна референция към действията на Руската федерация към Украйна. Друга интерпретация е действията на Червената армия спрямо България по време на Втората световна война. Още в началото на септември 1944 година България къса дипломатически отношения с Германия и иска примирие със САЩ и Великобритания. Въпреки, че Царство България е в мир със СССР и вече не е съюзник на Германия, на 5 септември СССР обявява война на страната ни и на 9 септември нахлува в България. Възможно е надписът „Окупатори“ да е свързан именно с окупацията над страната от съветски войски в следващите няколко години.

По време на честванията се забелязаха и други дребни „закачки“, като сред венците беше поставена и малка бутилка водка пред Альоша.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина