На 27-мо място по заболеваемост в ЕС сме

Актуално Гласове Новини

Проф. Ангелов: Отчитаме изключително добра тенденция от въведените мерки в страната

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране, отбеляза в началото на днешния брифинг на оперативния щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Той отчете, че заболеваемостта, което се отчита в момента, е 150 човека на 100 хиляди население за 14 дни.

” Отчитаме изключително добра тенденция от въведените мерки в страната. Това рефлектира върху натиска върху лечебните заведения. Имаме три пъти повече излекувани от новодиагностицирани са последните две седмици”, обобщи, след като цитира цифрите от последните дни здравният министър.

” Идеята е да запазим тези резултати максимално бързо. Сега сме на 27-мо място по заболеваемост сред страните от ЕС и на шесто място на Балканите. Страната е на 9-то място по смъртност в рамките на съюза”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според статистиката от последните две седмици пловдивска област вече е извън червената зона по заболеваемост в страната.

” Чудесни новини, но все пак трябва да наблюдаваме и негативните тенденции във Великоритания и Чехия. Те се дължат най-вероятно на така наречения нов щам. Затова трябва да бъдем много внимателни. По никакъв начин не трябва да се отслабва бдителността на всеки един”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Проф. Костадин Ангелов се спря и на предстоящите избори по време на пандемия.

” Политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите по един или друг начин. Ще дойдат изборите, но ако продължим да мислим само за тях, а не за здравето на хората и проблемите им, ще трябва да избираме нов народ, а не да провеждаме избори”, подчерта проф. Ангелов. Той подчерта, че усилията с ваксинирането в контекста на изборите трябва да бъдат насочени към мобилните секции.

” Различни политици се опитват да прокарат една мисъл, че нямаме достатъчно ваксини. Това не е вярно. Държавата е осигурила достатъчно количество ваксини за всички български граждани. Въпросите с пандемията и ваксините не са въпроси, които трябва да се политизират. Доверието се заслужава, не се иска”, каза още здравният министър.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.