Мнимият депутат Сергей Димитров остава в ареста

Актуално Новини Темида

Пловдивският окръжен съд постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, мъжът е обвинен в 15 измами

Окръжен съд – Пловдив остави в ареста Сергей Димитров, спрямо когото е повдигнато обвинение в измами, за извършено престъпление по чл. 210 ал.1 т.5 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК, като не уважи молбата за промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека.

Пловдивският окръжен съд сподели съображенията на Районен съд – Пловдив, че Сергей Димитров е привлечен като обвиняем за престъпление, което е наказуемо с „лишаване от свобода“ и по смисъла на НК е тежко умишлено престъпление. Макар делото да е в начална фаза на разследване, от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемия с деянията, за които му е повдигнато обвинение.

Окръжен съд – Пловдив прие по делото представеното от прокуратурата ново постановление за привличане на обвиняемия с дата 18.07.2022 г. за 15 деяния. То е издадено, след като първоинстанционният съд е постановил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Димитров.

Окръжен съд – Пловдив се мотивира, че по делото са разпитани множество лица, пред които обвиняемият  се представял като депутат, пред други като ромски лидер, като адвокат, като партиен лидер, като общински съветник, в чийто възможности е да върши възмездно различни услуги. По делото обаче не са налице доказателства обвиняемият да е упражнявал някоя от професиите, с които се е представял.

Окръжен съд – Пловдив установи, че първоинстанционният съд правилно, обосновано и  законосъобразно е преценил  наличието на реална опасност от извършване на престъпление и опасност от укриване при мярка, различна от „задържане под стража“. Става дума за личност с трайно установени възможности да представя себе си по позитивен, но нереален начин с цел да мотивира широк кръг лица да му съдействат по възмезден начин. Налице е и реална опасност Сергей да се укрие, тъй като по делото има данни за няколко адреса, без да е ясно кой от тях обитава, като съдът взе под внимание и неговата мобилност.

Определението на Окръжен съд – Пловдив е окончателно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.