ЗдравеНовиниПУЛС

Лекари от Пловдив спасиха жена от ампутация на крака

След битов инцидент и близо година и половина страдания, тя вече ходи сама

За Тюрфина от Кърджали трагедията в живота ѝ започва след битов инцидент и приключва щастливо в болница „Медлайн“, където 80-годишната жена намира спасение от 16-месечните си страдания.

Имам проблеми с очите и през февруари миналата година си ударих лявото стъпало в дивана. Пръстите ми се обърнаха, болките бяха неописуемо силни, но тъй като страдам от диабет, не съм усетила кога кракът ми се е инфектирал, разказа пациентката.

От този момент започва нейното ходене по мъките. Няколко пъти лежи в хирургични отделения в родния си град. Следват множество превръзки, прием на антибиотици, 4 пъти с пълна упойка оперират ранения крак. Състоянието й продължава да се влошава – спира да се храни, кръвното й налягане играе, покачва се кръвната захар, а на финала се заразява и с ковид.

Изкарах го много тежко, бях като парцал, нямах сили да стана от леглото, обяснява тя. Докато лежи в Инфекциозното отделение, става най-страшното – казват й, че стъпалото трябва да бъде ампутирано, иначе ще последва най-лошото. В този момент не може да ходи сама, дори вече трудно става без чужда помощ.

Ходилото ми приличаше на издълбан патладжан, но категорично отказах. Изписаха ме, а близки и приятели започнаха да търсят по интернет лекар, който може да се пребори с незарастващата рана“, каза Тюрфина. Така откриват специалистите от Хирургичното отделение на пловдивската болница, където късметът на жената проработва и се свързва с д-р Веселина Кабакчиева. Приемат я, а още по време на прегледа, младата лекарка казва: „Събирайте екипа!“.

Направиха ми операция с проводна анестезия, а анестезиологът д-р Владимир Константинов беше непрекъснато до мен. Изпитах огромно облекчение, защото видях, че тези медици искат да ми помогнат и правят всичко по силите си, разказва Тюрфина. След излизане от залата лекари, медицински сестри, санитари са постоянно край нея. Веднага викат ендокринолога д-р Петя Шопова, за да я консултира за диабета.

След няколко дни я изпращат в болница „Токуда“ в София на преглед при съдов хирург. Д-р Емил Белински също й прави 2 операции – на левия и на десния крак, които са успешни и кръвотокът на стъпалата е възстановен.

„Имало Господ и за мен, а екипът на болница „Медлайн“ е велик. Няма думи, които могат да изразят моята благодарност към д-р Веселина Кабакчиева/на снимката/. Докато бях в София, тя непрекъснато се интересуваше от моето състояние“, просълзява се Тюрфина. През цялото време е „вързана“ за специалния вакуум апарат за лечение на трудно зарастващи рани. С него се прибира и в Кърджали. Лекарката продължава да следи състоянието й – обажда се поне 2 пъти през седмицата, моли близките да ѝ пращат снимки на раната.

Сега стъпалото е почти напълно здраво, състоянието й е подобрено, ходи сама не само из къщи, а и навън. Превръзките продължават, грижите на д-р Кабакчиева също не спират.

Като си помисля какво можеше да стане – да ми отрежат крака и да остана инвалид, коментира жената и казва, че за нея тази млада жена не е доктор, тя е Ангел-спасител. Тюрфина я благославя всеки ден в молитвите си, за да е здрава и да помага на още много хора.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина