АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

Кои са изчезналите тепета на Пловдив?

В годините се е появявало и информация за редица други хълмове, които са били унищожени и към днешна дата са безвъзвратно загубени. Знаем ли кои са те? Разказва ни виртуалния гид LOST IN PLOVDIV
От много десетилетия Пловдив гордо носи названието Града на седемте хълма и това ни дава основание да се наредим гордо до Рим, който е с подобно разположение. За съжаление обаче, още през 1916 г. започва разрушаването на едно от тепетата – Марково, и към днешна дата те са само 6. В годините се е появявало и информация за редица други хълмове, които също са били унищожени и към днешна дата са безвъзвратно загубени. Знаем ли кои са те?
Марково тепе се издигало едва на 29 метра над нивото на днешния булевард „Руски” и спрямо околните височини е изглеждал невзрачно. През XVII в. Евлия Челеби го нарича Бозтепе, в немска карта от 1869 г. е обозначен като Terler Hawusi tepе, а в пощенска картичка от началото на ХХ в. е посочен като Сандъктепе. Около него се носели редица легенди, като някои учени смятали, че там са погребани сръбски деспоти, а според други – мястото е свързано с превземането на Пловдив от армията на цар Мурад. Говорело се, че има и лековита сила, но въпреки тази вековна слава, преданията и многобройните разкази, днес тепето го няма.
Четете още във LOST IN PLOVDIV тук

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина