ЖивотЗабавлениеНовини

КНСБ: 1267лв. нето са нужни месечно за издръжка на едно работещо лице

Данни от изследване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ за второто тримесечие на годината покават, че 1267 лева и 53 стотинки са нужни месечно за издръжка на живота на един работещ.

За тричленно семейство от двама работещи и едно дете са необходими 2282 лева на месец. Необходимият доход за издръжка е нарастнал с малко над 4% от началото на годината. Президентът на КНСБ Пламен Димитрова обяви, че на годишна база покачването е с 15,6 на сто.

„Нетно в домакинството на един работещ трябват около 200 лв. повече, отколкото през юни м.г. на месец, за да може да покрива необходимите средства за издръжка, които са нарасналите по определени категории – хранителни, нехранителни стоки и т.н. А, за тричленното домакинство са необходими около 360 лв. нето в повече“, съобщи Димитров.

По данни на синдиката над 1,7 милиона души – или близо две трети от работещите, получават под заплата за издръжка.

Проучването на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ сочи още, че България е страната в ЕС, която реализира най-голям процент хора, които не могат да поддържат дома си адекватно топъл през 2021- 23,7%.

“Общите констатации и препоръки на КНСБ са приоритетно дискутиране и определяне на дефиницията “енергийно беден”, като до момента такива липсват”, уточняват от синдикалната организация и се предлага през следващия отоплителен сезон да се мисли за увеличение на обхвата на подпомаганите лица за целевите помощи за отопление.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина