Как да избeрeм дезинфектант?

Актуално Новини

Дезинфектантите не са алтернатива на миенето на ръцете защото нямат подобно действие

Не забравяйте, че повечето дезинфектанти са токсични химикали които при определени условия могат да горят, а понякога и да избухват

В условията на пандемия от коронавирус поддържането на лична хигиена е най-добрата мярка за предпазване от заразяване. Тя е комбинация от правилни навици и използване на подходящи средства и препарати за миене и дезинфекция. Хората трябва да знаят кога и как да си мият ръцете, в какъв случай да носят лични предпазни средства и как да се държат в социалната среда, за да минимизират риска от заразяване. След 6 месеца постоянно напомняне се предполага, че огромното мнозинство е наясно с поведението в условията на пандемия. В тази статия от “Активни потребители” засягат другия съществен елемент – дезинфектантите.

На пазара съществува огромно многообразие от препарати за дезинфекция и потребителите са силно затруднени в избора. Какво да си изберем от рафтовете е съществен въпрос за всеки. Ще опитаме да опростим подбора и за целта ще го разделим на няколко стъпки.

  1. За какво ни трябва дезинфектант?

У дома можем условно да дадем три опции за приложение:

-дезинфекция на ръце и други части на тялото, което е най-честото приложение;

-почистване и дезинфекция на помещения и повърхности като подове, тоалетни, битови предмети и др.;

-като разновидност на горното се явява дезинфекцията на предмети за контакт с храни, например кухненска посуда, вътрешността на хладилници и др.

  1. Как да се информираме преди покупка?

След като знаем за какво искаме да използваме препарата, при отиване в търговския обект трябва да се информираме възможно най-подробно за наличните опции:

-прочетете внимателно етикетите на наличните продукти. На тях задължително пише за какво се използват и какви съставки има в тях. Понякога се съдържа и много друга информация която може да ви обърка или разсее;

-при отиване в магазина не забравяйте очилата защото много често информацията на етикетите е написана с дребен шрифт;

-ако имате съмнение за избора попитайте продавача. Най-добре е при колебание да отидете на пазар за дезинфектанти в аптека, защото там могат да ви дадат най-компетентен съвет.

  1. Какъв трябва да е препаратът за ръце?

В ЕС официално са регистрирани стотици химични съединения с дезинфекциращо действие. На професионален жаргон те се наричат “биоциди” и всяка търговска марка трябва да има разрешение за употреба. Отделно много дезинфектанти, особено тези за ръце и тяло, се продават като козметични продукти. Често в такива търговски марки се влагат допълнителни съставки, например парфюми, омекотители, оцветители и др. Лесно е потребителят да се обърка. Затова може да спазвате няколко прости съвета:

-на опаковката трябва изрично да пише, че продукта трябва да се използва за дезинфекция на ръце или/и е разрешен за контакт с човешка кожа;

-в описанието на съставките трябва да прочетете: съдържа минимум 70% спирт/етанол/етилов алкохол или изопропанол/н-пропанол. Разбира се има и други вещества с дезинфекциращо действие, но тези алкохоли са препоръчани от Световната здравна организация и Европейския център за контрол на болестите, като най-ефикасни и достъпни.

-желателно е в препаратът да има протектор за кожа. Най-често използваният, и препоръчван от СЗО, е глицерола. Дезинфектантът, съдържащ протектор, е по-добър от чистия спирт защото се грижи за здравето на вашата кожа. Много често в търговските марки се влагат и други съединения, например аромати и оцветители, които нямат отношение към дезинфекциращото действие на препарата.

  1. Продукти за повърхности и кухненска посуда.

При избора се информирайте по същия начин. В магазините/щандовете за битова химия има огромно разнообразие и затова четете внимателно препоръката за приложение. Най-често срещаните подобни препарати съдържат активен хлор или водороден пероксид. Не забравяйте, че те могат да увредят вашата кожа и затова при манипулации е желателно да носите ръкавици. За дезинфекция на помещенията може да използвате обикновена белина, технически водороден пероксид или калиев перманганат, закупен от аптека, но преди приложението трябва да се уверите, че знаете как да направите работния разтвор! За кухненска посуда използвайте професионални препарати, на чиито етикети пише, че са разрешени за контакт с храни. Ако все пак ви се наложи да дезинфектирате, например чинии с белина, след това изплакнете обилно с питейна вода.

Не забравяйте, че повечето дезинфектанти са токсични химикали които при определени условия могат да горят, а понякога и да избухват и затова никога не доближавайте до открит пламък, не нагрявайте, избягвайте директно слънчево излагане, не давайте на малки деца и не консумирайте! Винаги след употреба затваряйте опаковките, ако не искате активната съставка да се изпари!

Последен съвет – дезинфектантите не са алтернатива на миенето на ръцете защото нямат подобно действие. Затова за пълен цикъл първо използвайте сапун и вода, подсушете ръцете и тогава нанесете дезинфектант.

Източник: aktivnipotrbiteli

Шефът на Пирогов: “Спазвайте 3Д – Дисциплина, Дистанция и Дезинфекция! Иначе наистина “яко ще се мре”!!!”

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.