ГрадътКултураНовини

Игри и представления за малки и големи отново в село Добралък

Събитията са част от фестивала „Изкуство на открито“, който се организира за поредна година в красивото родопско село от сдружение „Открити пространства“

Между 9 и 18 юли 2022, за четвърта поредна година, сдружение „Открити пространства“ организира фестивал „Изкуство на открито” — игри и представления за малки и големи в родопското село Добралък, община Куклен.

Събитията са насочени както към широката публика, така и към младежи между 18 и 35 години, особено от общините Куклен и Асеновград, които ще имат възможност да се включат в две творчески ателиета – „Форум театър и учене чрез преживяване“ и „Пътуване през сетивата“, и да представят пред публика резултатите.

Режисьорът и изпълнител Милена Станойевич ще осъществи интерактивния пърформънс „Необикновено по-близо“, а най-малките ще могат да се радват на героите от кукленото представление „Островът на изненадите“, втора част от трилогията „Приключения с кораб“ по текстове на Туве Янсон и последващото го творческо ателие, подготвено специално за тях.

Всяка вечер на площада ще има игри и музика за малки и големи, в които ще включат жители и гости на село Добралък, както и разказвачи на приказки от миналите издания на фестивала.

Във фестивала „Изкуство на открито“ сцената е навън, а декорите – природата, улиците и къщите.

Записването за ателиетата е отворено до 19 юни включително, а пълната програма на фестивала, може да намерите в събитието на страницата на „Открити пространства”.

„Изкуство на открито” се реализира в партньорство с община Куклен и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Благодарение на подкрепата на Национален Фонд „Култура“, ще бъдат предоставени частични и пълни стипендии за участие в ателиетата, насочени към младежи от региона, на възраст до 35 г. Повече за условията за кандидастване за стипендии може да прочетете в събитията.

Ателие „Форум театър и учене чрез преживяване“ с водещи Геника Байчева и Ваня Бонева.

Работилницата кани изкушените да работят като обучители на деца, да се включат в изследователско пътешествие на своя лидерски потенциал, в село Добралък. В работилницата участниците ще бъдат обучени в интерактивни методи за работа с групи, ще се потопят в приключенското консултиране и учене чрез преживяване, сред природата.

Всеки участник, със съдействието на водещия и останалите членове на групата, ще има възможност да приложи усвоените методи на работа като инициира интерактивни занимания за децата от село Добралък по време на практичния модул на обучението.

Срок за кандидатстване: 19 юни 2022 г. до края на деня , форма за регистрация има в събитието.

Ателие „Пътуване през сетивата“ с режисьор и водещ Милена Станойевич и асистент Ева Пайярдо.

Четиридневно потапящо приключение, уникално творческо ателие за създаване на лабиринт и разказване на истории чрез сетивата. Ателието ще се състои Там, където познатият път свършва и ни се разкрива нова перспектива и уникална гледка. В място, изпълнено с доброжелателност, магичност и завладяващо доверие. Там, където границите между възможно и невъзможно, реалност и фантазия се размиват и изчезват. Там, където живее синхроничност.

По време на ателието участниците ще бъдат запознати с инструментариума на сетивен театър- лабиринт – поетика на уханието, на звука, на допира, на вкуса, поетика на пространството, и ще се учат как да намират необикновеното в себе си, другия и заобикалящата ги среда. В края на обучението участниците ще изградят представление – лабиринт. Това което си задаваме като въпрос, изграждайки Лабиринта е: Как да създадем условия за човека (пътуващият) да търси, да открива тайната и знанието, което носи в себе си, а все още не знае. В нещо голямо да видим малкото, в малкото да видим голямото.

Срок за кандидатстване за двете ателиета: 19 юни 2022 г. до края на деня.   

Фестивалът е продължение на събитията от 2018 и 2019 година, когато в рамките на инициативата „Пловдив 2019 – Европейска столица на културата“, се осъществи съвместния проект „Шепоти от родопски приказки“ с партньори френската артистична компания „Театър по пътя“ и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ). „Шепоти” предложи работилници като изкуството да се разказват приказки, събиране и писане на истории, сетивен театър-лабиринт, създаване на необичайни музикални инструменти. През 2021 година продължихме с „Да шепнеш миналото, да докосваш бъдещето“ – интерактивното пътешествие-изложба, което съчета уникалните фотографии на Виктор Троянов с артистичната намеса на режисьора Милена Станойевич и сценографа Златна Михайлова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина