ИзбориНовини

Христо Иванов: Кога Бойко Борисов ще разкаже за бизнес връзките си с Маджо, СИК и Пашата?

След призив към прокурорите, отправен пред сградата на ВСС Христо Иванов се обърна с поредица от неудобни въпроси към премиера Борисов, зам.-министър Нанков, министър Николова и кмета на Бургас.

Иванов използва снимка на главния прокурор Иван Гешев, залепена на фасадата на ВСС, за да се обърне на този фон към прокурорската колегия.

“Ето това е петното, за което голяма част от обществото иска да реагирате, да се разграничите, да дадете отчет, да приложите закона към него.” – призова прокурорите Христо Иванов, сочейки снимката на главния прокурор на стената зад гърба си.

Иванов обясни, че е залепил снимката на главния прокурор на стената зад себе си, защото, съдейки по случая с червеното петно от боя, явно в прокуратурата има хора, които не реагират на официално подадени сигнали, а само на визуални стимули.

Иванов направи преглед на подадените от него сигнали за казуса със 8-те джуджета, за поредицата от нарушения от страна на Иван Гешев с искане прокурорите да се сезират за дисциплинарно производство и коментира, че до момента отговор по сигналите няма, за сметка на това прокуратурата се сезира за едно петно боя, видяно върху стената зад него по време на изявление.

Той припомни и основните искания на Демократична България: главният прокурор да мине под демократична отчетност, да се премахне несменяаемостта на прокурорите и да се направи реподбор на сегашния състав.

“Изчисти прокуратурата, а тя ще изчисти всичко останало – това е простата логика на нашите действия и нашите предложения.” – поясни Иванов.

Съпредседателят на “Демократична България” се обърна към прокурорите:

“Искам да се обърна към прокурорите, които ВСС в момента се опитва да ги плаши с това, че ще се прави реподбор и дълбока реформа. Да, ще се прави, уважаеми колеги! Ако Вие нямате смелост да си защитите името на професията, ако Вие нямате лице да излезете и да се противопоставите на петното Гешев, не на онова червеното, на това петно върху Вас, ще трябва да има реподбор. Ще трябва обществото да си поиска обратно законността. Защото Вие, уплашени за Вашите тоги, за Вашата несменяемост, за Вашите заплати, за Вашите бонуси, седите и мълчите. Позорно мълчите. Излезте и се разграничете от това петно! Ако нямате смелост, ако сте се превърнали в една Северна Корея в България, значи трябва реформа.”

Иванов отбеляза, че знае, че сред прокурорите има много, които знаят, че това, което казва е вярно и е време те да излязат и да се разграничат от главния прокурор.

“Трябва реподбор, така че да останат само хора, които наистина знаят, какво правят в прокуратурата: прилагат закона. А не обслужват и пазят гърба на  Гешев и всякакви хора, които превръщат от ваше име и за наша сметка прокуратурата в бухалка. “ – обърна се Иванов към прокурорите.”

Иванов отговори и на коментарите на премиера относно излъчването с разговора с Ламбовски:

“Когато се опитвам да се държа човешки с човек, когото възприемам като заплашен свидетел, който е под натиск и се опитвам да го предпазя от това да говори в ефир някакви неща, които може да го злепоставят  и това се превръща в опит на мен да ми се пришие Маджо, сигурно физиономията ми е била кисела и не особено щастлива. Аз не съм гьонсурат, за разлика от Бойко Борисов.”

Лидерът на “Да, България!” се обърна към ГЕРБ и Бойко Борисов с поредица от неудобни въпроси:

“По никакъв начин няма да позволя моето име да се произнася в едно изречение с Маджо. Това няма да Ви се получи уважаеми господа от ГЕРБ. И на тебе, Бойко, няма да ти се получи. Сега ми гледай физиономията. Ето сега ми гледай физиономията! И ще ти кажа следното нещо: оттук нататък в всяко свое публично изявление аз ще задавам няколко въпроса: Кога Бойко Борисов ще излезе и ще разкаже конкретно и детайлно за своите бизнес връзки и своята лична история с Пашата, с Маджо и със СИК? Кога ще стане това нещо? Кога прокуратурата ще се заеме с тази история? Кога ще извадим от Търговския регистър общите фирми? Защото Бойко Борисов е ортак с тези хора. Аз не знам дали някой е казал нещо в мое присъствие и това мен ме ангажира. Но този човек в Търговския регистър, Бойко, ти си ортак с тези хора, които в момента се опитваш да ми припишеш. В момента тези хора и свързани с тях лица получават лъвския пай от българското черноморие, концесии. Цяла Варна знае, че пристанище Варна, което се превръща в основна зона за забавление край морето, всичко това, лъвският пай от него отива пак в орбитата на Маджо и на СИК и на Пашата, на приятелчетата на Бойко. И аз искам да кажа нещо конкретно. Ако ние получим доверие и бъдем във властта по какъвто и да било начин, ние ще ревизираме всичко това. Лично се ангажирам. И сега искам да питам: Бойко, ти можеш ли да излезеш и да го кажеш това? Можеш ли да излезеш, ама да погледнеш хората в очите, не да си седиш на волана, както си бил. Хората разправят, че си бил шофьорче там? Можеш ли да излезеш и да кажеш, че ще направиш ревизия? Или след като си ги дал, каква ревизия да правиш…”

Ивайло Мирчев се включи в изказването, за да коментира “анализите” на Валери Симеонов за “връзките” на Христо Иванов с Маджо:

“Г-н Симеонов обясни, че Министерство на туризма е квота на НФСБ. Има един много интересен въпрос: Кой е дал концесиите на Маджо? Ние с г-н Иванов сме готови да махнем всички концесии на Маджо, ако някога сме на власт и го заявяваме в момента. Дали има топки г-н Валери Симеонов и близката до него г-жа Марияна Николова – дама с IT card и с високо ниво на английски и компютърна грамотност – дали тази дама като министър на туризма в момента може да прекрати тези концесии на Маджо, които министерството на г-н Валери Симеонов е дало? Защото с г-н Христо Иванов казваме, че можем. И като стана дума за съдружници на Бойко Борисов, на тази мутра, която още не е подала оставка, да попитам Знаете ли кой е Пашата. Пашата е бивш съдружник на Бойко Борисов, описано е в Търговския регистър. Човек, който в момента има пет района в столицата – Люлин, Надежда, Връбница, Нови Искър и Сердика. Това са столични райони, спечелени от ГЕРБ с техни кметове, в които въпросният Паша, мутра от СИК, печели чрез фирмите си обществените поръчки, и той и хора около него гравитиращи определят политиката на самите райони, разрешителни за строителство и т.н. Какво би коментирал г-н Бойко Борисов, може да е от джипката, може да е на пресконференция, по повод Пашата и Маджо?”

Христо Иванов отправи въпроси и към един от спътниците на Борисов в джипката – зам.-министър Нанков:

“Какво стана с брега на Росенец? Кога ще издадете този акт за държавна собственост? И кога ще си подадете оставката за това, че с Ваш подпис, г-н Нанков, е построено и легализирано това огромно яхтено пристанище на Доган. Валери Симеонов обеща, че ще го бутате това нещо? Кога ще го бутате?”

Иванов повдигна отново и въпроса за две обещания – едно от премиера и едно от бургаския кмет:

“Кога, Бойко, ще ми изпратиш ревизионните актове на Лукойл? Обади се на Валентин Василиевич Златев, както ти го наричаш във вашата комуникация, и му кажи, че ще ми ги дадеш тези документи. Не на мен, обещал си го публично, спечелили сме дело, покажете ги на хората.”

“Когато бяхме в Росенец, за да проверим незаконното издигане на ограда кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов издаде предписание на Доган да уреди акт 16 на своя сарай. Беше даден едноседмичен срок. Днес ще чуем ли дали има акт 16? Дали са уредени всички въпроси с такса смет и с тока? Или г-н кметът ще си подава оставката?”

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина