ЖивотЗабавлениеНовини

Гоблени за шиене – съвети за всички, които сега започват

Бодът за гоблен е проста, но много красива техника за бродиране

Да твориш със собствените си ръце е призвание. То е заложено във всеки от нас. Някои обичат да изработват гоблени с диаманти, други да създават картини – стандартни или чрез рисуване по номера, трети обичат да се занимават с гоблени за шиене и така нататък. За последните днес сме подбрали няколко чудесни съвета, които ще им помогнат да създадат уникални и невероятно красиви творения. Има много неща, които са важни при изработка на гоблени за шиене и бодът е един от тях. Какво представлява той?

Бодът за гоблен е проста, но много красива техника за бродиране.

Опитните творци залагат на вълнена прежда, предназначена специално за гоблени. Тя се различава по това, че се състои от няколко (най-често четири) нишки, усукани в една. За работа трябва да се подготвят и специална игла с тъп край и голямо ухо.

След като веднъж са усвоили техниката, майсторите могат да създават уникални пана, а също така и да украсяват облеклото си с оригинални шарки. Майсторите на гоблени за шиене твърдят, че овладяването на тайните на подобно ръкоделие е много по-лесно. Бродерията с бод за гоблен допринася за създаването на обемни сюжетни картини. Това е основното му предимство, тъй като е невъзможно да се получи такъв обем при използване на други техники за бродиране.

Техника за бродиране на гоблен

Бодът за гоблен придава на тъканта допълнителна здравина, така че готовият продукт успешно издържа на деформация и разтягане.

Можете да започнете да бродирате, когато всички материали, инструменти, работно място са подготвени и имате чертожна схема.

Бродерията върху гоблен започва с фиксиране на конеца върху платното. Използването на възли не е разрешено, тъй като този вид бродерия се характеризира със специална изящество.

Лесно е да се фиксира конецът. Достатъчно е да вземете някой с дебелина два пъти по-малка от необходимата. Той се вкарва в ухото на иглата, след което преминава през един от отворите на платното, след което двата края на конеца се свързват и се прокарват през ухото на иглата. След това шаблонът се бродира според избрания модел.

Бодът за гоблен в кръстосан бод от лицевата страна се повтаря изцяло отвътре. При бродиране с полукръст се образуват вертикални шевове от грешната страна. Тогава има по-малък разход на материали, тъй като се използва половината от броя на конците, необходими при кръстатия бод.

Опитните майстори препоръчват да започнете процеса на бродиране от средата на шаблона. Това помага да се предотврати изкривяването на тъканта.

Избор на плат

Тъй като шевовете при гоблени за шиене лежат плътно един до друг, с изключение на празнините, важно е да изберете правилната тъкан за бродиране. Препоръчително е да закупите платно от лен или памук. То се характеризира с твърдост и плътност. Използването на точно такова разнообразие от платно гарантира дълъг експлоатационен живот на гоблена.

В специализирани магазини можете да закупите платно за гоблени, както и цели комплекти за бродиране на гоблени.

Можете да използвате и тъканта, наречена моноканва. За съжаление, не винаги е възможно да се намери този плат.

За начинаещи майстори не се препоръчва да купуват плат с малки клетки, тъй като в началото на овладяването на техниката на бродиране е важно да ръката да свикне да борави добре първо с големи клетки. Размерът на платното трябва да бъде с 10 см по-голям от готовия продукт.

В специализирани магазини можете да закупите готови комплекти – и за начинаещи, и за опитни майстори.

Ако схемата за бродиране включва използването на различни видове шевове, препоръчително е да ги шиете в една и съща посока, за да осигурите високо ниво на естетика на готовия продукт.

На последния етап гобленът се изпира на ръка в хладка вода. Автоматичното измиване, както и използването на гореща вода, могат да причинят свиване на продукта и лека деформация, така че е по-добре да се откажете от това. Гобленът не се изстисква, подсушава се върху кърпа. След като бродерията изсъхне, се поставя в подготвената рамка. С това завършва творческия процес. Ако всичко това ви се е сторило прекалено пипкаво и сложно, препоръчваме да започнете с нареждането на диамантен гоблен.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина