Галъп: Румен Радев на ръба на 50% на първи тур, ГЕРБ води за парламент

Актуално Градът Новини

Проучване, направено две седмици преди изборите, дава на ГЕРБ почти 10% преднина сред твърдо решилите да гласуват

24,2% от твърдо решилите да гласуват ще подкрепят ГЕРБ на предстоящите парламентарни избори след седмица, според проучване на електоралните нагласи от Галъп, поръчано от Офнюз. Втори остават БСП с 15,7%, а на трето място е коалиция „Продължаваме промяната“ с 13,7%. Проучването е проведено в дните до 31 октомври – 2 седмици преди изборите сред 1081 души по метода лице в лице. Цялото проучване може да видите тук.

Сред твърдо решилите да гласуват следват още три партии с близки резултати – Има такъв народ с 11,3%, ДПС с 11,1% и Демократична България с 9,8%. Под чертата остават „Възраждане“ с 3,3%, а коалицията на Мая Манолова и част от Отровното трио „Изправи се, Бг! Ние идваме!“ остава след тях с 3,1% и далеч под границата от 4% за влизане в парламента. ВМРО получават само 2,3% подкрепа сред твърдо решилите да гласуват.

Интересна е и картината сред колебаещите се, твърде различна от тази на твърдо решилите да гласуват. Цели 24,1% от колебаещите се биха подкрепили „Продължаваме промяната“, 15,6% обмислят подкрепа за „Демократична България“, с по 13% от колебащите се биха пуснали глас за Има такъв народ или ГЕРБ.

Проучване е направено и за президентски избори, като категоричен лидер е Румен Радев. Сред твърдо решилите да гласуват той получава 47% подкрепа. Подкрепеният от ГЕРБ кандидат Атанас Герджиков получава 25% гласове от твърдо решилите, кандидатът на ДПС Мустафа Карайдъ – 8,5%, а Лозан Панов – 5,7%.

Споделете ни във:

6 thoughts on “Галъп: Румен Радев на ръба на 50% на първи тур, ГЕРБ води за парламент

  1. Докато има назначени над половин милион партийни калинки в държавната и общинските администрации, ГЕРБ ще е първа политическа сила!

  2. Радев ще ги отнесе гербаджиите и депсарите на първи тур с много. Единственият вариант да не спечели още на първи тур е да не се достигне нужната избирателна активност, заради измислените избирателни списъци с 1,5 млн. мъртви души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.