ЖивотЗабавлениеНовини

Фондация подкрепи с 230 000 лева 151 млади медици от 29 населени места и 66 лечебни заведения

Статистиката: 40-45% от всеки випуск напуска България, за да се реализира в чужбина

За 1 година събрахме над 300 хиляди лева от дарители, имаме 151 бенефициента към днешна дата, на които сме предоставили над 230 000 лева като финансова подкрепа“. Тези данни обяви д-р Динко Младенов по време на първия рожден ден на учредената от него фондация „Млади медици за България“ /ФММБ/. Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, Нанси Шилър – президент и Десислава Тальокова – изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, Лиам Съливан – първи секретар на американското посолство в България, много дарители и млади медици уважиха снощи стилното парти в красивата градина на новия „дом“ на фондация „Америка за България“ – сградата на ул. „Велико Търново“ 18 в София, доскорошна резиденция на посланиците на САЩ в страната. 

Каузата на фондацията до момента са подкрепили над 150 фирми и граждани, средства се набират и чрез националната DMS кампания. 151 студенти и специализанти по медицина, дентална медицина, фармация, медицински сестри, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори, зъботехници и инструктори по хранене от 29 населени места и 66 лечебни заведения в цялата страна са бенефициенти на ФММБ.

„Нашата мисия е младите медици да останат в България. 40-45 процента от всеки випуск напуска страната“, съобщи стряскаща статистика д-р Младенов. Според него причините са няколко: Първо, незаинтересованост по проблема досега от институциите. Второ, недоброто отношение към тях от старшия болничен персонал. Трето – унизителното възнаграждение – за 250 – 280 часа работа на месец взимат около 1 000 лева. Четвърто, самите родители прокуждат децата си в чужбина – това д-р Младенов прочел и в голяма част от мотивационните писма на над 350 кандидати за бенефициенти. „Ние подготвяме за износ нашите деца, мозъците на България“, възмущава се интернистът с над 37 години стаж, основател на пловдивската „Медикус Алфа“, една от първите частни болници в страната, както и един от основателите на Националното сдружение на частните болници.

Д-р Младенов изказа и огромното си разочарование от своите колеги – работодатели в здравеопазването, собственици на частни лечебни заведения. От 105 регистрирани такива в страната, само 2 са дарили средства за каузата на фондация „Млади медици за България“ – това са д-р Цветан Диманов и Йордан Пейчев от софийския медицински комплекс „Полимед” и  Красимир Грудев от МБАЛ „Тримонциум“ в Пловдив. „Попитах мой бивш ученик, сега собственик на болница, защо не е сред дарителите, след като от неговото заведение има 5 бенефициента на ФММБ, той отговори, че не се интересува. Това са хора, за които само пачките и имотите са важни!!!“, обобщи д-р Младенов.

В същото време той не скри своята благодарност за съвместната работа с д-р Стойчо Кацаров и д-р Иван Маджаров. Те веднага са подкрепили неговата инициатива за промяна в Наредбата за специализация, която вече е факт, и е огромна крачка за обръщането на  тенденцията за изтичането на млади лекари от страната. „Преди д-р Кацаров и д-р Маджаров, Министерството и Лекарският съюз бяха мащехи за младите медици, а сега те вече имат истински любящи, отговорни родители“, каза д-р Младенов.

„Това, което свършихте за 1 година е страхотно, трудно ви беше, трудно ще и да направите устойчиво вашето дело, да остане във времето. Трябва да продължите да оказвате натиск и върху здравните институции, за да не бъде изкривено и заличено постигнатото“, отправи послание най-вече към присъстващите млади специалисти служебният министър д-р Кацаров. Д-р Иван Маджаров от своя страна припомни как преди 10 години едно недалновидно решение е спряло достъпа на младите лекари до болниците – налагайки свръхвисоки изисквания за специалисти към отделенията, довело до наемане на пенсионирани лекари и изгонване на младите. Той се надява тази есен да се предприемат още правилни стъпки за задържането на специалистите в страната. 

„А и за тяхното завръщане, вече с ФММБ постигаме и това – например, д-р Десислава Колева, завършила медицина в Германия, вече е бенефициент, специализант по акушерство и гинекология в болница „Надежда“ в София“, даде пример д-р Младенов.

„Имах мечта – някой да ме измести като най-голям дарител, и тя се сбъдна“, продължи с добрите примери д-р Младенов. „Фондация „Америка за България“ дари 100 000 лева през юни“, припомни той.

„Ние подкрепихме каузата, за да останат и професионално да се развият тук повече млади хора. За 12 години сме подкрепили над 1 000 инициативи в цялата страна. Най-близки до сърцето са ни тези, които инвестират в хората и знанието, както е в случая с ФММБ“, сподели Десислава Тальокова. Тя припомни, че бенефициентите на ФММБ могат да бъдат включени към програмата за кредитиране на студенти и млади професионалисти с до 25 000 долара, една програма на Фондация „Америка за България“ и Токуда банк. Фондацията покрива 20% от главницата по кредита за всяка 1 година, в която кредитополучателят остане и работи в страната. „Така например, за 5 години работа в България на младия лекар, Фондацията изплаща изцяло главницата по неговия заем“, обясни Десислава Тальокова.

Г-жа Нанси Шилър сподели, че с д-р Младенов се познават от 25 години и постигнатото от него за това време е забележително. „Тук е и Лиъм Съливан, представител на американското посолство, който също засвидетелства подкрепата си за ФММБ“, допълни президентът на Фондация „Америка за България“.

Един от бенефициентите на ФММБ – д-р Благовест Петров, специализант и докторант по урология, сподели, че освен материалната подкрепа, Фондацията създава и общност от различни специалисти, защото медицината е екипна работа. Благодарение на Фондацията те са направили и срещи с министър Кацаров, на които са обсъдили своите проблеми и решения.

Психиатърът д-р Николай Марков, заместник-председател на ФММБ, призова да се правят добри дела като дарителството, те заместват антидепресантите и транквилантите. Защото технологиите доказаха, че когато човек сътвори добро се повишава нивото на серотонина и допамина, на които дължим емоционалната си стабилност, душевното си здраве. 

„Видяхме какво стана по време на пандемията с Ковид-19, ако не бяха младите лекари и сестри, студентите, здравната система щеше да се срине. Те бяха на първа линия в битката с опасния вирус“, припомни д-р Младенов. Той е убеден, че дарителите на ФММБ са съвременните възрожденци на България – те прозряха, че трябва да се инвестира в бъдещето на медицината, подкрепяйки младите медици, те подкрепят цялата нация. Никоя болна нация не може да просперира.

Повече информация за фондация „Млади медици за България“, как да дарите средства или как да станете бенефициент – вижте в сайта на сдружението www.mm4ng.com.

Снимки инж. Пламен Колев – Хайлайф

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина