Европейската агенция по лекарствата: 4-та доза Covid ваксина за 80+

Новини ПУЛС

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и Европейският център за превенция и контрол на заболяванията препоръчват прилагането на четвърта доза иРНК ваксина при хора над 80 г.

Двете агенции отчитат наличните към момента данни и не изключва потенциална необходимост от допълнителни бустерни дози при някои или всички възрастови групи. Прилагането на четвърта игла на имунокомпрометирани лица да стане част от текущите кампании за ваксинация поради възможен субоптимален имунен отговор на приложени вече ваксини срещу COVID-19.

Това изявление не трябва да се тълкува като регулаторно решение по отношение на промени в продуктовата информацията за ваксините, се казва в съобщението. Препоръките по отношение ваксинсцията срещу COVID-19 се изготвят от здравните власти на всяка една държава членка на ЕС.

Възрастните хора, както и всички други, чиито защитни сили са отслабени, са с повишен риск от тежко протичане на COVID-19и последващи усложнения за здравето. При тях вероятността да се наложи болнично лечение (в т.ч. и интензивни грижи) е значително по-голяма.

Хората над 60-годишна възраст са по-склонни да се разболяват и да боледуват тежко, защото с напредването на възрастта имунната система отслабва и все по-трудно реагира на външни атаки (каквато в случая се явява коронавирусът SARS-CoV-2). От друга страна, болшинството от възрастните хора страдат от хронични и други основни заболявания– фактор, допринасящ за тежкото клинично протичане на COVID-19.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.