ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Добрата Стара Европа – живот между полюси

Автор: Мария Мира Христова

Участват:

  • Проф. Ингрид Шикова, европеист, един от създателите на катедра „Европеистика“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и ръководител на „Жан Моне Центъра за високи постижения“
  • Франк Щир, журналист, кореспондент за Югоизточна Европа за немскоезични медии
  • Гласове за Европа – анкета
  • Триантафилос Каратрантос, експерт по международни отношения и европейска сигурност (продукция на SKAI Radio)
  • Александрос Катранис, дипломат от кариерата (продукция на SKAI Radio)

ЕС се стреми към глобална визия, но според експерти – времето на щастливата глобализация е завършило. Светът бележи несигурност – и през 2024 година се говори за пермакриза. Появяват се нови световни центрове на власт и ЕС преразглежда традиционните партньорства, като търси потенциал и стратегическа мощ за следващото десетилетие.

Борбата с измененията на климата е на първо място в политическия дневен ред. Едновременно с това нараства необходимостта ангажиментът на ЕС за справедлив зелен преход да доведе до трансформация на европейското общество и икономика по устойчив и справедлив начин.

Дали ЕС рискува да влезе в ролята на самотния бегач на дълги разстояния, пита европеистът проф. Ингрид Шикова. Как да постигнем баланс между амбициозните цели на зеления преход и необходимостта да се повиши конкурентоспособността на европейската икономика? Могат ли европейските компании, които изпълняват изискванията, свързани със зеления преход, да бъдат конкурентни с компании от трети страни, които не са задължени да изпълняват подобни изисквания, задава въпроси и дава отговори проф. Шикова.   

Дори когато Европа все още беше разделена на Източен и Западен блок, светът не беше двуполюсен, коментира журналистът Франк Щир. Имаше и необвързани страни, водени от Югославия, включително и много страни от Африка, Азия и Латинска Америка. Считам, че не е правилно да се говори за еднополюсен свят, ръководен от САЩ, дори след края на Съветския съюз. Това отрича не само икономическия възход на Китай, но и важната международна роля на ЕС, категоричен е Щир.

Подкастите от поредицата „Какво може Европа?“ са съдържание, предоставено от европейската радиомрежа Euranet Plus, която се състои от 13 водещи медийни оператори в Европейския съюз. Съдържанието е продуцирано от БНР и достига до вас благодарение на партньорството с Под тепето.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина