ГрадътКриминалеНовини

Богата програма вълнуващи събития по повод Седмица на пожарната безопасност

Пловдивската дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще даде старт на седмицата на пожарната безопасност на 13 септември в 10.00 часа на площад „Ст. Стамболов“. Пред фонтана на община Пловдив ще бъдат позиционирани три пожарни автомобила за пожарогасене, спасителна дейност и автомеханична стълба. Жители на града и областта, родители и деца ще могат да се докоснат до ежедневието на огнеборците.

По- смелите минувачи дори ще имат възможност да изпитат бързата си реакция гасейки внезапно избуял огън. В обособен кът ще бъде изложена техника, използвана при ПТП, земетресения, наводнения и инциденти с опасни вещества. На въпросите и интереса на посетителите ще откликнат служители на Първа районна служба по пожарна безопасност и защита на населението – Пловдив и екипите на сектор „Специализирани оперативни дейности“ на регионалната дирекция.

И тъй като често пъти при инциденти и природни бедствия от важно значение е помощта на доброволците, пловдивчани ще могат от първо лице да разберат как могат да бъдат в помощ на пожарникарите. На площада ще ги посрещнат и действащи доброволци, част от Доброволно формирование „Пловдив 112“. Те ще споделят своя личен опит, ще разкажат какво е да си доброволец и как можеш да се включиш в мисията „Да помагаш със сърце и душа“.

На място ще бъдат предлагани и информационно-разяснителни материали, свързани с превантивните мерки и правилното поведение при възникване на пожари, бедствия и извънредни ситуации. Събитията са на 13-ти септември от 10.00 до 12.00 часа, на площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на община Пловдив.

С дни на отворените врати и различни инициативи единайсетте служби, част от състава на пловдивската дирекция, също ще отбележат „Седмицата на пожарна безопасност“. Демонстративни обучения и занятия, проиграване на планове за евакуация, демонстрация на спасителни дейности с оказване на първа помощ на пострадали и как да трябва да се реагира при пожари, бедствия и извънредни ситуации, са планирани от екипите на отделните служби.

Ето какво предвижда част от програмата :
През цялата седмица от 13 до 19 септември във всяка една от районните служби инспектори „Пожарогасителна и спасителна дейност“ ще откликнат на посетители и граждани с информация, ще демонстрират възможностите за извършване на оперативни дейности и ще разясняват правилата за пожарна безопасност. Ежедневно във времевия диапазон от 9,30 ч до 12,00 ч в районните служби ще бъдат отворени временни приемни, ще функционират и открити телефони – 932221; 932172, 932174, 932177, на които ще отговарят инспектори „Държавен противопожарен контрол“ и „Пожарен контрол и спасителна дейност“ .

На 13 септември под ръководството на началника на пожарната служба в гр. Съединение, на градския площад пред обществеността ще бъде изложена пожарна и спасителна техника . От 10 до 12.00 часа, желаещи ще могат се включат в демо- обучение за правилно поведение при кризисни ситуации, което ще се проведе на същото място.

На 13 септември в сградата на регоинална таслужба по пожарна безопасност в Асеновград ще бъде експонирана фото изложба, свързана с историята на пожарната в града. От 10.30 часа в двора на ул. „ Речна ” № 37 са организирани и демонстративни гасителни занятия п с помощта на техника, доставена по линия на Европейски програми.

Във връзка с отбелязване на професионалния празник на българските пожарникари – 14 септември, в двора на Регионалната дирекция по пожарна безопасност и защита на населението в Пловдив ще се проведе тържествена церемония по награждаване на служители на дирекцията и отдаване на почит към огнеборци, изпълнили достойно професионалния си дълг. На събитието, което ще започне в 11. 00 часа ще присъстват Ангел Стоев – областен управител на област Пловдив, Йордан Ставрев- заместник кмет по обществен ред и сигурност в община Пловдив, ст. комисар Димитър Балев- директор на ОД на МВР Пловдив, кметове на населени места от областта, служители на дирекцията и боен състав. По традиция ще бъдат положени венци и цветя пред мемориала на загиналите огнеборци
На 15 и 16 септември инспектори от Първа РСПБЗН са организирали тематични състезания, игри и викторини с деца и ученици в две детски градини – „Незабравка“ на ул. Юрий Венелин“ № 2А и в ДГ „Приказен свят“ на ул. „Леденика“ № 2. Ще бъде проведена учебна евакуация и инструктаж на персонала. Приемна за граждани в сградата на Втора РС”ПБЗН” – Пловдив, също отваря врати на 15 септември. Въпроси, сигнали, предложения и молби на граждани могат да бъдат адресирани и на откритите телефони 032 /670-580 и 032 /932-202. В програмата на Втора служба е предвидено и провеждането на срещи с органите на местната изпълнителна власт – кметовете на район “Южен“, община “Куклен” и община “Родопи” с цел поставяне и решаване на проблеми, свързани с пожарната безопасност на населените места, за сформирането на доброволни формирования за подпомагане на службата при пожари, бедствия и кризи.
Множество работни срещи с органите на местната изпълнителна власт с цел обсъждане на проблеми на пожарната безопасност с ръководствата на пожароопасни обекти, учебни и детски заведения, за решаване на въпроси, свързани с пожарната им обезопасеност, са предвидени и от ръководството на Четвърта служба. Предизвикателството пред екипа е голямо, тъй като на територията, която огнеборците обслужват, се намира един от най- младите квартали – ЖК „Тракия“. Инспектори „Държавен противопожарен контрол “ са се погрижили за разпространението на нагледни материали, предоставяйки ги на тренировъчни клубове, хранителни и търговски обекти и здравни центрове. Ще бъдат проведени и множество мероприятия с разяснителен характер в общинските отдели за култура и образование, центровете за работа с деца.

С цел ранното формиране на противопожарна култура у подрастващите огнеборци от Четвърта РСПБЗН на 16 септември от 10 00 часа, ще проведат и демонстративно занятие за гасене на пожар и аварийно – спасителна дейност в ЦДГ „Слънце” в ЖК „Тракия“.

На 17 септември екип огнеборци от Трета пожарна служба са предвидили провеждане на демонстрации на техника и възможностите на органите за пожарна безопасност и защита на населението за действия при ликвидиране на различни по характер произшествия . Учебна евакуация ще бъде проведена на територията на ДГ “Славей” на ул. „Полковник Сава Муткуров“ № 40 . Събитието е с начален час- 09.00 часа.

На 17 септември в 10.00 часа ще бъде даден старт на Шести турнир по тенис на маса „Пеньо Танев“ за купата на Първа РСПБЗН- Пловдив. Участие в него ще вземат огнеборци от различни служби. Състезанието ще се проведе в сградата на Първа РСПБЗН на улица „Преслав“ № 33.

Активна разяснителна дейност чрез местните медии са предвидили и служителите на пожарните служби в Карлово и Хисаря. Екипите на двете служби са организирали множество инициативи, свързани с популяризиране на професията пожарникар и повишаване на противопожарната култура на населението. Отворени за посетители .На 14 септември на площад „Еани“ пред НЧ „Иван Вазов“ гр. Хисаря ще се проведе демонстративно занятие пред жителите на курортния град. Малчуганите от ДГ „ Мечо Пух“ ще гостуват в службата на хисарските пожарникари. В следобедните часове на следващите два дни- 15 и 16 септември огнеборците от регионалната служба ще посрещнат и възпитаници на други две детски градини- „Пинокио“ и „Дъга“.

На 14, 15 и 16 септември в РСПБЗН Първомай ще се проведат срещи с ветерани от органите на ПБЗН . Вратите на службата са отворени за граждани и посетители. Предвидена е и вечер на противопожарната охрана с бойци от състава и местните доброволци. В програмата място намира и публична среща с ръководството на Община Първомай, на която ще се обсъди взаимодействието между институции, структури и доброволци по изпълнението на плановете за защита при бедствия.

Широка разгласа на Седмицата за пожарната безопасност е предвидена и в Раковски, където общественото внимание ще бъде привлечено с различни срещи, инициативи и активности, които ще се проведат както в сградата на пожарната служба, така и във виртуална среда . Сред акцентите ще бъде необходимостта от оказване на съдействие от страна на населението при потушаването на възникналите в поземления и горския фонд пожари и засилената превантивна и административно наказателна дейност.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина