АктуалноГрадътКултураНовини

БНТ Пловдив спечели награда на Master of Art за документалния филм „Одисей“

Филмът ще бъде излъчен днес от 15:30 по БНТ 2

Международното жури на фестивала Master of Art определи филма на БНТ Пловдив за победител в категорията за българско кино. Според регламента на форума в гласуването за най-добър български филм имат право да участват само чуждестранните членове на журито.

„По този начин искаме да знаем как чужденците възприемат българското изкуство и как оценяват филмите, посветени на него,“ заяви на церемонията по награждаването артистичният директор на Master do Art и негов създател – Найо Тицин.

За първа година наградата за най-добър български филм се връчва от Държавния културен институт към Министъра на външните работи. Снежана Йовева, директор на института връчи наградата на Десислава Шишманова, един от авторите на „Одисей“. Филмът е създаден в екип с Виолин Палейков,  Нончо Нончев, Мая Георгиева, Минко Краев, Милена Кекеманова.

Шестото издание на фестивала се проведе в шест български града, София, Пловдив,Варна, Стара Загора, Бяла и Копривщица. Събитието имаше три издания- зимно,пролетно и лятно.само в програмата на лятното издание участваха 50 пълнометражни и 18 късометражни ленти.

Голямата награда на Аурубис България получи шведският филм „Най-красивото момче в света“ с режисьори и сценаристи Кристиан Петри и Кристина Линдстрьом. Филмът разказва за необикновената съдба на Бьорн Андерсен, избран през 1970 да изиграе Тадзио в шедьовъра на Лукино Висконти „Смърт във Венеция“.

 „ОДИСЕЙ“  е документален разказ за вечното завръщане. Екипът на БНТ отвежда актьора  Константин Еленков – изпълнител на ролята на Одисей в спектакъла на Драматичен театър- Пловдив в магичната  Итака. Заедно с режисьора на спектакъла- Диана Добрева. В емоционален и  личен разговор със съвременните итакийци театралният Одисей  търси отговори на въпросите : защо този мит продължава да вълнува човечеството толкова хилядолетия, какво прави „Одисея“ най-известната история на всички времена.  Екипът на БНТ Пловдив следва създателите на „Одисей“ от момента на раждането на идеята за създаване на театрално представление за пътуващия човек. Театралният процес  по магичен начин възпроизвежда перипетиите на истинско пътуване, в което съвременният човек търси себе си. „Търсехме светлината, която Одисей е следвал. Пътуването към към Пенелопа, към любовта на живота му, е истинското пътуване към себе си за Одисей“ – казва режисьорът на представлението- Диана Добрева.

Филмът е усилие да се създаде памет за един изключително съзидателен и важен етап от историята на Пловдивския театър. И за едно от най-значимите събития в календара на „Пловдив- Европейска столица на културата-2019“. За създаването му в екипа са привлечени Янис Пантазис-майстор на антични музикални инструменти и изследовател на гръцката митология; уъркшоп с артистите води Тео Абазис, заместник-директор на гръцкия Национален театър. Мащабен и интересен проект, който авторите на филма представят във всичките му етапи.Театралните и художествени събития получават допълнителен смисъл чрез отговорите на съвременните итакийци за значението мита. Една вечна история ча човека, който приема предизвикателствата на живота и посреща човешката си съдба.

„ОДИСЕЙ“ МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ДНЕС, 11.09. 2021 от 15.30 по БНТ2

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина