АктуалноГрадътНовини

Блок пропада заради запушена канализация, община и ВиК нехаят близо 10 години

Нужно е спешна и неотложна намеса от ВиК, е становището на специалистите

Зам.-министър и междуведомствена комисия към министерски съвет категорични, че отговорността е на ВиК и Общината

Жилищен блок на бул. „Свобода“ пропада вече близо 10 години. Това се случва поради некачествен ремонт на канализацията, след който е станало запушване, твърдят живущите там. След ремонта, извършен през 2012 година, блокът е започнал да пропада.

Сигнали до институциите не са довели до никаква реакция. Община Пловдив и местното ВиК отказват да се намесят, твърдейки, че канализацията е отговорност на местните.

Живеещите в блока първо са поръчали конструктивно становище от лицензиран специалист – строителен инженер. Според проучването, извършено през 2020 година сградата все още е в добро състояние, но се препоръчва спешно и неотложно да се премахне причината за улягането. Компрометираната улична канализация трябва да се ремонтира в отговарящо на нормативните изисквания състояние от стопанисващия я орган – ВиК и Пловдив, пише в становището. Всяко забавяне може да доведе до опасни повреди в конструкцията на блока, строен през 60-те години на миналия век.

Поради отказа от Община Пловдив и ВиК да се намесят в казуса, местните са се обърнали и към централната власт. Позицията им е категорична – ремонтът трябва да бъде извършен от Община Пловдив, тъй като те са собственици и отговорници за състоянието на мрежата до водомерите. Това е позицията на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, отговор от която местните имат от преди седмица. Същият отговор. Същата е позицията и на зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Подобен казус има и в община Тутракан, към която живущите в блока са се обърнали. Техният отговор е идентичен – ремонтът може да бъде извършен от общинската администрация.

Към днешна дата напуканият блок продължава да сляга. Община Пловдив и ВиК-Пловдив продължават да нехаят за проблема на живущите. През миналата година от ВиК са се опитали да пуснат камера в проблемния участък, но не са постигнали успех и по казуса няма развитие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина