АктуалноГрадътКултураНовини

Арх. Петров: Законът за културното наследство трябва да има приоритет

Трябва да има процедура за отчуждаване на застрашени обекти, смята директорът на НИНКН, както е в много други европейски държави

За спешни промени в Закона за културното наследство (ЗКН) призова архитект Петър Петров, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство. Според пловдивчанина ЗКН трябва да има приоритет пред други закони, в които понякога се влиза в противоречие – най-често със Закона за енергийна ефективност, за достъпна среда и за устройство на територията.

Случаите с ремонтите, свързани с енергийната ефективност на Католическата църква в Пловдив или театър „София“ са абсурдни казуси, коментира той пред БТА. Не би трябвало да се достига до там и в подобни случаи ЗКН трябва да има предимство, добавя той. Тепърва ще има още повече подобни казуси, казва още архитект Петров.

Наложително е да се измисли и механизъм за отчуждаване на застрашени от разпадане сгради, които имат културна ценност. Така е в много европейски държави, докато в България дори при добро желание, институциите са с вързани ръце.

Проблем е също и фактът, че реална защита имат само обектите с окончателен статут, а те не са толкова много. Дори голяма част от тракийските могили попадат в този списък. Така няма истинска защита за тях – каквото не е забранено е позволено. Дори НИНКН да издаде някакво становище, то съдът ще го отхвърли и инвеститорът може да прави каквото си иска.

Друг проблем е с възможността за събаряне на сгради и несъществуващото задължение тя да бъде построена наново в истински автентичен вид. Възможно е сгради, които не са конструктивно опасни, да бъдат разрушени – или „демонтирани“, според правния термин, а след това след това няма как съдът да задължи инвеститорът да издигне отново сградата с автентични материали. Така се получават стиропорени имитации от магазина, ерзац фалшиви сгради, коментира Петров.

Важен акцент е и всички становища да бъдат прозрачни, добави още арх. Петър Петров. Опазването на културното наследство е важно за цялото общество и становщата трябва да са публично достъпни за всички. Те са обща ценност и решенията за тяхното бъдеще трябва да бъдат достояние на всички, коментира Петров.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

    1. ЗАКОНИТЕ за г-н П. Петканов е желателно да се върнат каквито през комунистическо помогнаха на НАЧО „ДИКТАТУРАТА на Пролетариата“ да подобри Трихълмието до сегашната …ЧЕРУПКА.

      Беше си истински, жив, кибар Град!

      КОРЕНЯЦИ.

      А пък интимната мисла на Властта е = МУТРИфикация и ГЕРГОВизация на Пловдивските Панаири, ОИнститути с „имоти“ на тепето (и под тепето)

  1. След като от 1990 „държавата“ спря да се харчи за организирана физическа дюлгерска практическа ГРИЖА за паметниците (както чрез ИПК / НИПК 70-те и 80-те години) включително Мадарския, Скалните църкви в Иваново, Казанлъшката, Боянската и др. „безстопанствени“ и превключи на канцеларщина, бюрокрация, чантаджийство; на ЗАБРАНИ, ГЛОБИ, НАКАЗАНИЯ ПРИНУДА И „ЗАДЪЛЖЕНИЯ“ (?!?към пълноправни Собственици?) = оттогава Надежда Всяка Оставете / Lasciate Ogni Speranca, майни, кораббът потъва правилно.

    Петров да си върти ешмедемета и флиртове с французките си ‘авери, там се крие зайчето му / и на благоверната му, София само стъпало.

    Едвали за рушащите се старини е от някакво значение какво именно ВЕЧЕ „…смята директорът на НИНКН“

    1. „ПРОЦЕДУРА ЗА ОТЧУЖДАВАНЕ“ ли? Ам’чи тъкмо това изобретение направи Начо ДИКТАТУРАТА Заслужил Деятел на Халтурата =ЗДК= та сега да му чествате столетието!

      Тъкмо така ТриХълмието от животрептущ градски организъм беше „подобрено“ до кухи черупки с по някой скучаещ на синекурна заплата Партиец, нехаещ за разместените керемиди.

      Престъплението да изселищ достойните древни фамилии КОРЕНЯЦИ ГРАДИЛИ ГРАДА и да го обезлюдиш – та сега налудният Мики попа да строи маниакални светилища в които няма #КОЙ освен попадията да се мерне.

      Имоти, от които -след реставрация!- сега СелСъветът неспособен да стопанисва се чуди как да се отърве, да ре-приватизира тихомълком, да продаде, да мутрифицира, да ГЕРГОВизира.

      Петров откри Топлата Вода на НАЧО’1969!

      Хвала!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина