Алфа Рисърч: ИТН все по-близо до ГЕРБ, патриотите – под чертата

Избори 2021 Новини

Демократична България със стабилна подкрепа пред ДПС в проучването, доближава третото място на БСП

Подкрепата на водещите партии към момента съвпада с подредбата от изборите от месец април – но разликите между тях се променят, което може да промени и цялата картина в бъдещия парламент. Това установява проучване на Алфа Рисърч, проведено сред 1007 пълнолетни граждани в седмицата 30 май – 7 юни.

ГЕРБ-СДС продължават да са водещата коалиция като подкрепа, но разликата между тях и Има такъв народ се стопява все повече. 20,2% от анкетирането са заявили подкрепа за ГЕРБ, докато за ИТН подкрепата е 18,3%. Сближаването е огромно, сравнено с изборите от април месец, когато разликата беше почти 10%, а сега е под 2%.

БСП вече твърдо са трета партия, според проучването на Алфа Рисърч. Подкрепа за тях в допитване са изразили 14,4% от анкетираните – вече далеч зад ИТН с разлика от близо 4%. Много близо до БСП всъщност вече е Демократична България с 11,9% подкрепа.

Според проучването ДПС имат подкрепата на 9,9% от анкетираните. Стабилно като шеста партия в парламента влиза и Изправи се! Мутри вън! с 5,6% подкрепа.

Въпреки консолидацията на част от патриотичните партии в обединение Българските патриоти – ВМРО, НФСБ и Воля, те отново остават под 4-процентовата линия, както се случи с всички тях, макар и разделени, на изборите през април. Подкрепата, според социологията, е 3,4%. Любопитно е, че патриотичният вот всъщност изглежда се насочва към Възраждане, които получават 2,8% подкрепа от анкетираните.

Сравнително изненадващ резултат има обединението около бившия премиер Жан Виденов Ляв съюз за чиста и свята република с 1,8%. Партията на Васил Божков Българско лято събира 1,1% подкрепа от анкетираните.

Ето и анализа на Алфа Рисърч:

Дните преди официалния старт на кампанията за предсрочните парламентарни избори на 11 юли се характеризират с каскада от знакови събития, които оказват силно, но и разнопосочно влияние върху обществената атмосфера и нагласите на избирателите. Ускореното разместване на икономическите и политически пластове, както и очакваният ефект на доминото, правят електоралната картина изключително нестабилна, заредена с потенциал за резки и бързи промени.

Националното представително проучване на обществено-политическите нагласи, което Алфа Рисърч традиционно провежда преди старта на изборната кампания, е реализирано в периода 30 май – 7 юни сред извадка от 1007 пълнолетни граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Проучването очертава съотношението на политическите сили дни преди началото на кампанията, но редица индикатори в него показват висок коефициент на неустойчивост и отлагане на финалното решение, дали и за кого да се гласува. Което означава, че до последния ден преди 11 юли е възможна преориентация на избирателите и преливане на гласове от една партия в друга.

Към момента 53,2% от анкетираните заявяват твърдата си убеденост, че ще гласуват на предсрочните избори. Това представлява ръст от около процент и половина спрямо проучването преди старта на кампанията за редовните избори на 4-ти април. Логично е в хода на кампанията да се очаква известно повишаване на тази активност, но фактори като вотът в чужбина и мобилността в началото на летния период, които не е възможно сега да бъдат с точност предвидени, могат да наклонят везните на активността, и съответно, подкрепата за едни или други партии.

Допълнителен елемент на несигурност внася делът на нерешилите. Засилената политическа конфронтация консолидира протестния и радикален вот, но дистанцира част от по-умерените избиратели. Между 13 и 15 на сто от желаещите да гласуват, все още не са взели окончателно решение за кого. Това важи с особена сила за две групи избиратели – тези, които следят с внимание развитието на ситуацията след санкциите на САЩ по закона „Магнитски“ и част от избирателите на ИТН.

Моментната снимка показва следните стартови позиции на основните политически сили:

20.3% за ГЕРБ-СДС, с минимална преднина от 2% пред ИТН – 18.2%. Анализът откроява няколко интересни тенденции зад процентите на двете партии, които се борят за първото място. След обявяването на санкциите на САЩ срещу Пеевски и Божков, вотът за ГЕРБ намалява с 2%, което е най-същественият му спад за толкова кратък период. Доскорошните управляващи губят позиции, освен в София, вече и в областните градове. Твърдите им симпатизанти са силно мобилизирани, но по-широката периферия може и да не отиде до урните.

Отсъствието на ИТН от медиите и публичните дебати, особено в период, в който имаше засилен интерес към открити дискусии, не му позволява да разшири значително позициите спрямо тези от 4-ти април (ръстът е с около 1%). Сближаването с ГЕРБ се дължи основно на отлив от него, отколкото на пробив на ИТН. Неяснотата относно електоралната подкрепа сe увеличава от противоречивите сигнали за бъдещето на силната фигура в ИТН – Слави Трифонов. Екзит половете показаха, че около 20% от избирателите на ИТН са взели решение да гласуват за тази партия в последните дни преди вота. Такава мобилизация не може да се изключи и сега, но разколебаването в началото на кампанията, особено сред онези, които следят по-отблизо политическия живот, допринася за потенциална летливост на този вот и възможна преориентация към други протестни партии.

На старта на кампанията БСП е трета с подкрепа от 14.4%. За момента, дори и в новия си формат, тя не успява да увеличи резултата си от изборите на 4-ти април, поради два възпиращи фактора: от една страна, демотивиране на част от избирателите от вътрешно-партийните отношения, от друга – радикализирането на лявото и нарастващата нагласа да се гласува за крайно леви партии, вместо за пъстра палитра от течения вътре в една коалиция. Възможно е обаче в рамките на кампанията БСП да наложи по-убедително избраната формула за участие в изборите, а процесът на легитимирането й посредством служебното правителство като част от партиите „антистатуквото“, да съдейства за привличане на колебаещи се избиратели от други партии.

„Демократична България“ затвърждава и подобрява позициите си, достигайки до 11.9% от решилите да гласуват. Обратно на ГЕРБ, след санкциите на САЩ и заявената от тях подкрепа за решителни антикорупционни политики, тя консолидира допълнителна подкрепа. Разширява влиянието си в областните центрове и особено – сред хората с по-високо образование.

В началото на кампанията ДПС остава пета политическа сила с 9.9% подкрепа. Обичайно Движението засилва позициите си в края на кампанията и особено – при вота от чужбина, каквито заявки бяха дадени и сега. Предвид цялостното разместване на икономико-политическите пластове, не е ясно дали ДПС ще успее да ги реализира, или, както и на 4-ти април, ще събере относително по-малко гласове от чужбина. Ако успее обаче, е възможно да възникне много интересна ситуация на свръх конкуренция, поради сближаване в позициите на третия, четвъртия и петия (БСП, ДБ и ДПС) сигурен участник в следващия парламент.

„Изправи се! Мутри вън!“ събира 5.3% подкрепа. До голяма степен неговите избирателите са със сходен профил с тези на Слави Трифонов – радикално-емоционални и силно мобилни, поради което е възможно преливане между тях самите, или към други антисистемни партии. По-голямата мобилност на вота за тази формация определя и по-високите амплитуди, около които тя може да се движи.

Националистическите, както и радикалните антисистемни партии, остават към момента под 4%-та бариера. Обединението на ВМРО, НФСБ и Воля събира 3.4%. Възраждане – 2.8%, Левия съюз на Жан Виденов – 1.8%, Българско лято на В.Божков – 1.1%. Всички тези формации взаимно си „крадат“ вот, но в зависимост от градуса на политическо напрежение и степента на поляризация, те са в състояние дори да отнемат избиратели от БСП, или от протестните партии.

На старта на кампанията за 46-то Народно събрание отново се очертава фрагментиран, 6 до 7 партиен парламент. Към момента изолацията и атаките срещу ГЕРБ водят до спад, но не и до срив в подкрепата му. С висока степен на вероятност партиите на протеста ще бъдат в по-добри позиции в следващия парламент. При определени обстоятелства е възможно и по-силно сближаване на позициите между тях.

Очакванията на мнозинството от българите са следващия парламент да излъчи правителство. Макар и положителните оценки за служебното правителство да доминират над отрицателните (33.1% : 23.0%), мнозинството имат противоречиво мнение (43.9%) за него. Което също мотивира нагласите да се излъчи редовно правителство с действащ парламент.

Настоящото изследване е проведено в периода 30 май – 7 юни 2021г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Изследването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.

Съгласно чл. 205 (ал. 1 – 4) от Изборния кодекс всяка медия, която използва данни от настоящото проучване, е длъжна да съобщи информацията от това каре.

Споделете ни във:

3 коментара за “Алфа Рисърч: ИТН все по-близо до ГЕРБ, патриотите – под чертата

 1. АЛФА безкористно предвиждат разни фантазии.

  Те щото са идиялисти и не пеят каквото им платиш да пеят.

  Последната буква от гръцката азбука ОМЕГА май е по-интересна от първата буква АЛФА, защото стринка Гинка ми е казвала какво, че “полците се броят …по-късничко, не бързай, кака!”

 2. ТОТЕВ уважаем и ОБОЖАЕМ пловдивски властелин ви проваля „листата“! На черен списък заприлича, даже не е тъмно-бял!

  ТОТЕВ е интересно именце, любимо на пловдивските данъкоплатци мечтаещи да си го избират милия крадльо КлептоКрат и да си го преизбират…

  След като първият му хитроумен опит да се барикадира от *р*восъдието чрез депутаЦки ИМУНИТЕТ за мандат-три (до ДАВНОСТ!) се скапа и парашутът му остана недоОТВОРЕН…

  Напълно ви проваля ГЕРБавата кампания, бе будали!

 3. 20 процента за мафията на ГЕРБ. Всички назначени партийни калинки без конкурс, без ценз и с фалшиви дипломи, както и “бизнес-партньорите” на елита на Партията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.