АктуалноГрадътЖивотЗабавлениеНовини

6 центъра за Спешна помощ по въздуха обеща президентът Румен Радев

Президентът загатна за създаване на конкурентни здравни каси, успоредни на НЗОК – ВИДЕО

Президентът на Република България Румен Радев пристигна в Пловдив на среща със студенти по медицина и медицински лица на конференция във връзка с Плана за възстановяване и развитие и връзката му със здравеопазването.

Кризата с коронавируса ни подтикна да преосмислим отношението към нашето здраве, коментира Радев в Пловдив, акцентирайки на важността на тази тема. Всичко е свързано със здравето, всяка сфера на живота, заяви той.

Радев говори по много теми, като една от тях бе вероятна трансформация на модела на здравеопазването, която се обсъжда от много години. Трябва да се направи задълбочен и всеобхватен анализ накъде да се върви, коментира още той. Важно е да се задържат младите лекари и да се увеличи тяхното стартово заплащане, заяви Радев и сравни заплатите в България и в Германия, както и огромната разлика между заплатите на младите лекари и на шефовете на болници, където на места разликата е до сто пъти, по неговите думи.

Не казвам, че директорите на болници не заслужават заплатите си – напротив, те са висококвалифицирани специалисти с огромна тежест на плещите си, но младите лекари трябва да получават повече подкрепа, добави Радев. Той допълни още, че ако остане сегашната система на финансиране през НЗОК, може би трябва да се помисли и за конкурентни здравни каси.

Специално внимание Радев обърна и на Спешната помощ от въздуха – или т.нар. медицински хеликоптери. Планира се да се установят 6 локации в страната, откъдето те да летят и вземат пациенти от труднодостъпни места. Често се коментира, че това е помощ при катастрофи, но сравнение с други държави показва, че само 15% от полетите са свързани с това, а най-често се реагира на инфаркти и инсулти на труднодостъпни места. Той даде сравнение със Словакия, където се изпълняват по 3600 полета на година.

Теодор Караколев

Пише по темите, свързани с културата, културното наследство и история на изкуството и архитектурата.

3 коментари

  1. Уважаеми господин президент,
    всички тези които на тази среща ви демонстрираха респект и уважение и се натискаха да влезат във вашия И.К са съшите тези които пред 6-7 години на този светъл празник каниха Цветан Цветанов и подържаха порочния модел на Менда Стоянова и Бойко Борисов.
    Прехода ясно показа, че хората бързо се преориентират, пребоядисват и сменят партий, идеологии и се интересуват единствено и само от власт и пари! Каквито са в парламента такива са и в университета в митниците, данъчното и полицията!

  2. Заради провала в овладяването на пандемията, няма да гласувам! Здравният министър да си подаде оставка, независимо от това, чии политически целесъобразности изпълнява! Не виждам разлика от предишното неграмотно управление!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина