АктуалноГрадътКултураНовини

450 деца пеят за мир на откриването на Opera Open

Откриващият концерт на 19 юни отново ще изненада зрителите с обърната гледна точка – публика на сцената, а изпълнители на трибуните

За четвърта поредна година откриващото събитие на фестивала OPERA OPEN ще смени гледната точка на зрителите като ги разположи на сцената на Античния театър, а изпълнителите –  в секторите за публиката. На 19 юни над 450 деца от хорове от цяла България ще изпълнят белите каменни редове, за да отправят своето послание за мир и да споделят детските си мечти с едни от най-известните български песни като „Детство мое“, „Чучулига“, „Боси времена“, „Дъга“, както и песни на АББА, Джон Ленън, Андрю Лойд Уебър и др. с Оркестъра на Опера Пловдив. Диригент на концерта е Славил Димитров, председател на Българския хоров съюз.

За първи път на Античния театър се събират и ще пеят заедно петнадесет от най-известните и големи хорове от всички краища на страната като хор „Бодра смяна“, хор „Бодра песен“, хор „Дунавски вълни“, Хор на варненските момчета и младежи, Детски филхармоничен хор и др.. Пловдив ще бъде представен от хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева, Хор на Пловдивските момчета „Стефка Благоева“ с диригент Милка Толедова, хор към Академия на Опера Пловдив с диригент Яна Делирадева и Арт войс център с ръководител Руми Иванова.

За сложната логистика по посрещането и настаняването на стотиците малки хористи в Пловдив съдействие оказа Съветът по туризъм в Пловдив в лицето на г-н Любозар Фратев, Дан Травъл с управител Пламен Петров , както и хотелиери в града. Със специален музикален видеопоздрав в концерта ще се включат и децата от Уганда, които разучават български песни и танци по инициатива на фондация „Усмивка за Африка“ с основател Даниел Делибашев. Повече от месец те репетират песента на Графа, Любо Киров и Орлин Павлов – „Заедно“, която ще изпълнят с всички останали участници в концерта. Началото на „Детският хор на България: Концерт за Мир“ е от 21 часа на Античния театър.

Билети се продават на касата на Опера Пловдив, на лятната каса OPERA OPEN на Главната улица, касите от мрежата на Ивентим и онлайн на Eventim.bg.

OPERA OPEN 2022 e под наслов „Различният свят“ и е част от програма „Наследство II” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина