ГрадътНовиниСпорт

Ботев стигна до третото място в редовното класиране

Пет битки до края ще решат разпределението на медалите в българското първенство и участниците в Евротурнирите

Ботев Пловдив победи Локомотив София с 2:0 в последен мач от редовната програма на ефбет лига – първенството на България по футбол. Така „канарчетата“ завършват на трето място в редовното класиране и си осигуриха малко по-добра програма за финалната шестица спрямо конкурентите. В дъждовния мач двата отбора играха предпазливо и без много опасности, като единствените голове отбелязаха Емануел Току и Джеймс Ето’о във всяко едно от двете полувремена.

След изиграването на редовните срещи в първенството, Ботев остава в първата шестица. Следващите 5 мача ще решат окончателното класиране и разпределението на медалите в българското първенство. Огромен фаворит за титлата в момента е Лудогорец, който има 64 точки. ЦСКА има 52, Ботев 46, Черно Море 45, Левски 42, а шести са Славия с 36 точки. Още след седмица на 16 април Ботев среща у дома Черно Море във важен директен сблъсък за разпределението на медалите и местата в евротурнирите. На 30 април „канарчетата“ гостуват на Левски в следващия директен сблъсък за важните места. На 7 май предстои домакинство на Лудогорец, на 14-и гостуване на ЦСКА, а в последния кръг на 21 май Ботев приема у дома Славия.  Още първите два двубоя с Черно Море и Левски ще дадат ясна представа дали „канарчетата“ имат шанс за третото място и дори дали ще са в битката за среброто.

Класирането на Ботев е поредно успешно представяне за пловдивския футбол в последните години. През 2021 година Локомотив Пловдив се окичи със среброто, след като остана втори както в редовния шампионат, така и след плейофите. През 2020-а „черно-белите“ пак бяха втори в редовното класиране, но след плейофите останаха без медали на четвърто място, но тогава „смърфовете“ взеха Купата на България. 2019-а бе може би най-успешната за пловдивския футбол в последните години – Ботев остана на четвърто място в редовното класиране и остана шести след плейофите. По-вълнуващо бе за Купата на България, където се стигна до знаменития пловдивски финал между Локо и Ботев, спечелен от „смърфовете“ с 1:0.

Ботев Пловдив е ставал два пъти шампион – през 1929 година и през 1967 година. Ако „канарчетата“ се преборят с ЦСКА за второто място, това ще са третите сребърни медали след 1963 и 1986 година. Ако Ботев пък опази третата позиция, това ще е 14-ия път, в който пловдивският тим се окичва с бронза, последният път от които бе през 1995 година.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина