Жената, съучастник за разпространението на 60 кг екстази, от Столипиново е арестувана законосъобразно

Новини Темида

Пловдивският апелативен съд прие, че определената от Окръжен съд – Пловдив най-тежка мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемата Росица Маркова е законосъобразна.

Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че на 15.04.2019 г. в гр. Пловдив, в съучастие като извършител, е държала с цел разпространение  високорискови наркотични вещества в особено големи размери – над 60 килограма екстази, които са на обща стойност 1 517 125 лева.

Припомняме, че на 23 април т.г. Пловдивският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд – Пловдив най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тримата от Столипиново, които бяха задържани с наркотиците. Съучастниците на Росица са Ниязи Мехмедов, Владимир Кабакчиев, които също са в ареста.

Апелативните магистрати днес отново прецениха, че от събраните доказателства по делото до момента не е разколебано обоснованото предположение за съпричастност на Маркова към престъплението, за което й е повдигнато обвинение. Става дума за изключително голямо количество наркотично вещество, покриващо критериите на особено големи размери, като е установено и мястото, където е държано. Иззет е лек автомобил с тайник, открити са и следи от хероин по други веществени доказателства.

Апелативният съд счита, че въпреки чистото съдебно минало на обвиняемата, при мярка различна от „задържане под стража“, съществува опасност тя  да извърши престъпление, както и да се укрие предвид честите й пътувания зад граница, включително и извън Европейския съюз.

За престъплението, в което е обвинена задържаната, Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

Определението е окончателно.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.