БългарияНощна смяна

Илия Лингорски: Свикнали сме да бъдем колония

В 2016-та има един страх, с който ние не сме живеели. Матрицата на икономическото развитие е, като че ли, една и съща и ние с този суверенитет на страх от загуба на националност, не сме живеели до сега

Паулина Гегова

Глобализацията е факт, който все повече навлиза в новия световен ред и все повече притеснява отделния индивид. Въпроси като уеднаквяване, загуба на идентичност, сливане на граници, стоят в дъното на темата, а отговорите, както и причините довели до тук, са твърде много. В един утопичен свят различия няма да съществуват. Борби за военно, политическо или икономическо надмощие, също. Но реалността не е утопия! Тя ни притиска, прави ни зависими едни от други, което води и до този стимул за надмощие на отделните нации. 

Снощи на Информираното несъгласие в Пост-културната сцена, бе гост Илия Лингорски, един от най-добрите български икономически анализатори, учил в Оксфорд, Председател на Българската секция на Европейската лига за икономическо сътрудничество и Член на Борда на настоятелите на Американския университет в България. 

"Идеята за капитализъм се заражда още от създаването на християнската религия. Едни от най-богатите държави в Европа са католически, а не протестантски. " твърди Лингорски. Интересна теория, която може би има своята правота. Нищо не почва от сегашното, миналото оставя своето отражение, не само като огледало, но и като пътеводител за предстоящите събития. 

В основата на темата стояха страховете – собствените, както и чуждите. 

"Ние се страхуваме от всякакви имагинерни неща. Свикнали сме да бъдем колония и да носим своето чувство за малоценност. Имаме дълъг живот под хегемон, който, като че ли, все още носи своето влияние. Имаме собствена форма на политическо, шуро-баджаначеско управление. Ние не сме ресурсна икономика. При нас очакванията бяха за магическо преобразяване. За нещо, което ще се случи от днес за утре, без никакви усилия, което е илюзия."

Пловдив е едно от първите места, където започва реалната глобализация. В историята на България за 2000-3000 години, Пловдив и Русе са били географските и икономически центрове. София дори не е съществувала като град. От античността до днес, има различни капитални наченки, работещи на максимата "Ти печелиш – аз печеля". Но при нас винаги стой страха "Не може да има двама печеливши. За да спечеля, трябва да прецакам, преди да са ме прецакали."

"Първото сблъскване със световната глобализация за мен бе на финансовите пазари. Тогава беше въпрос на правене на пари по цялата земна карта. Когато в средата на 90-те се пусна интернет, почна грандиозна глобализация, без никакви ограничения."…

Целия текст можете да прочетете в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина