Създадоха пътеводител на пазарите в Пловдив

Вкусът на града Градът Живот Новини

Пътеводител за пловдивските пазари бе представен в онлайн събитие преди броени дни. Това е пътеводител за градски културен туризъм, който може да се използва от гости и жители на града, които искат да разберат малко повече за пазарите като места и част от културното ни наследство.

Първият и единствен Пазароводител съдържа информация за 7 пазара в Пловдив, които съчетават минало, настояще и бъдеще, както и интересни факти от живота на града. В изданието може да откриете практическа информация къде се намират, как да стигнете до тях, какво може да намерите там или какво да очаквате от продавачите на пазара.

„ Пазароводителят представя пазарите като места, хора и практики, които са част от живата култура на Пловдив. Те са своеобразни “живи музеи”, които разказват за различни общности. До сега в Пловдив не се е представяло културното наследство на пазарите като възможност за алтернативен културен туризъм. Комерсиализацията на съвременните пазарни отношения, все по-честото пазаруване онлайн, което постепенно измества контакта с хората на пазара, както и превръщането му в тържище застрашават жизнеността и устойчивостта на живата култура на хората и пазарите”, казва ръководителят на проекта д-р Светослава Манчева.

Тя подчертава, че пазарът не е само място за търговия и стокообмен, а заедно с това е и пространство за социализация и взаимодействие между различни социални, културни и религиозни групи. И до днес, въпреки че биват физически трансформирани, обновявани или новоизграждани, пазарите съхраняват и поддържат специфични практики и знания, които се предават през поколенията. Пътеводителят е резултат от няколкомесечно проучване на терен с антропологични методи като наблюдения, записки, картографиране и заснемане на елементи от културното наследството на пазарите.

Дигиталният пазароводител може да откриете на www.aceamediator.com на български и на английски език, печатното издание – в някои хотели и туристически обекта в Пловдив. Онлайн карта показва подбраните пазари и тяхното местоположение.

Пазароводителят е част от проекта “Град и пазари – възможности за културен туризъм” на АКЕА “Медиатор”, които от години развиват методи за представяне, интерпретиране и достъпност до градско културно наследство. Подкрепен е от Национален фонд “Култура” и се реализира в партньорство с фондация “Локалфууд.бг” и фермерски пазар “Пендара”, Съвет по туризъм – Пловдив, Арива травъл и Философско-исторически факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”.

Споделете ни във:

1 коментар за “Създадоха пътеводител на пазарите в Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.