Вкусът на градаЖивотНовини

Кога са Коледните пости през 2022 година?

Вижте какво може да се консумира по време на строгия пост

От днес 15 ноември започват Коледните пости или Рождественски пости за православните християни. Те се спазват до 24 декември 2022 г. По традиция 40-дневните пости завършват на Бъдни вечер. 

Какво може да се консумира по време на строгия пост?

По време на Малка четиридесетница има дни със строги пости, когато е позволено само растителна храна и олио (за предпочитане зехтин). Млечните продукти не са разрешени, а рибата и морските продукти се консумират в някои от дните.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио.

През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември – Въведение Богородично, и на 6 декември – Никулден, се консумира и риба.

Алкохолът също е забранен, с изключение на виното. 

Постът е време за въздържание не само от храни от животински произход, но и от лоши мисли и дела.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени венчавките.

Личните причини за постене на хората са различни. Едни искат да спазят християнския им смисъл, а други виждат причина да се почистят тялото си от натрупаните токсини.

.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина