Актуално

Започва фестивалът „Opera Open“

Операта не е умряло изкуство. Доказателство е Opera Open

Паулина Гегова

Opera Open е фестивал, който се превърна в емблема за града ни. Наша визитна картичка, предоставящ много качество и звезди от цял свят. Той е най-големият такъв в България, а организаторите очакват до няколко години да се превърне в най-големият на Балканите.

С това започна встъпителната реч по въпроса зам. кметът на културата, Амелия Гешева, която разясни, че финансирането, отпуснато тази година за фестивала, възлиза на 85 000 лв. Очаква се оперните представления да бъдат посетени от над 20 000 души, което ще ни постави на картата като утвърден център за изкуство. Участниците в оперните нощи са гости от меката на операта, както и българска следа – също певци, изявяващи се на световните сцени. Точно с родните професионалисти ще се открие гала концертът на 18-ти Юни, а диригент е Лучано Ди Мартино. Екипът, стоящ зад създаването на фестивала, вярва в неговия успех и в това, че в Пловдив и тази година ще има летен туризъм.

Отворена опера разширява програмата си с осем балетни трупи от чужбина. Ще се работи в сътрудничество с АМТИИ, ЕГ "Иван Вазов", Музикалната гимназия, както и гимназията за Сценични кадри. Предстои и премиера на романтичната немска опера "Летящият Холандец" от Вагнер. Друга атракция ще е филмовата вечер, на която ще се изпълнят soundtrack-ците на известни Холивудски екранизации, с диригент Дерек Глеесон и специалното участие на Кристофър Йънг, един от най-добрите композитори на филмова музика.

Новото в менюто е и това, че ще се представят оперети. Сравнително по-лек жанр на класическата музика, но много труден за изпълнение. Съпътстващата програма Opera Open Light ще си партнира с русенската опера за концерт, посветен на творчеството на популярната през последното столетие група – АББА.

Подготвен е абонамент на преференциални цени с отстъпка.

Закриването ще е на 29-ти Юли с "Пандора", където ще се наблегне на седемте смъртни гряха, в мултимедиен спектакъл, в който ще вземат участие балет "Арабеск", оркестъра на Опера Пловдив и солисти от "Мистерията на българските гласове".

Очаква се до края на Юли, Античният театър да е изпълнен с много музика, много класа и стил. Фестивалът ще провери дали хората все още таят обич към операта, а целта е да се докаже, че този вид изкуство е вечно и сакрално.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина