АктуалноГрадътКултураНовини

Ученици от НХГ правят копие на пауна от Голямата базилика

По време на Международен уъркшоп по Стенопис, който се провежда днес в двора на НХГ „Цанко Лавренов“,с участието на ученици и преподаватели от Полша, Румъния, Италия и от пловдивската художествена гимназия,  ще бъде реализирано голямо стенописно пано, изградено от отделни стъклокерамични модули (тесери).

Идеята на творбата е да бъде пресъздаден образа на птицата паун, вдъхновен от древноримските мозайки, реставрирани в Епископската базилика в Пловдив. Пауните олицетворяват красотата, независимостта, бъзсмъртието на душата и стремежът за свобода. Основна цел на произведението е да покаже как ученици от различни държави заедно могат да създадат пано, което ще символизира обединена Европа. В уъркшопа ще се включат всички участници от Полша, Румъния, Италия и от Художествената гимназия.

Стъклокерамичното пано ще бъде дарено на детска градина „Незабравка“, която се намира в съседство със сградата на НХГ „Цанко Лавренов“. Младите таланти ще зарадват децата от детската градина и ще помогнат за облагородяване на вътрешното пространство на ДГ „Незабравка“. Ръководител на изявата ще бъде Атанас Камешев –преподавател по специалния предмет „Стенопис“.

Събитието е част от проект „Art is in the air Mobility C3“ (2019-1-PL01-KA229-064957_2) по програма „Еразъм+“, който стартира през септември 2019 г. и се провежда в различни европейски страни вече 2 години. Координатор на проекта от българска страна е Ирена Корбетова – преподавател по английски език в НХГ „Цанко Лавренов“. От Художествената гимназия в Пловдив участват и ученици от различни класове и специалности. Групите по мобилността ще пристигнат в Пловдив на 8 май и ще се включат в различни събития, организирани от страна на НХГ „Цанко Лавренов“ – уъркшоп по сериграфия, уъркшоп по стенопис, уъркшоп по мозайка в Голямата базилика, запознаване с дейността и спецификата на гимназията, традиционни български танци, посещения на културни забележителности в Пловдив, Перущица и Асеновград. Всеки от гостуващите екипи е подготвил своя артистична програма, която ще представи по време на мобилността (8-14 май 2022 г.).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина