Актуално

Трима млади композитори и един концерт

Младите композитори, отличили се по цяла Европа, идват в града под тепетата

Това ни очаква в навечерието на 31-ти август. Александър Матюсън, Максимилиан Цимерман и Светлин Христов са трима студенти с невероятен талант. Силната им вярва в това, което правят, ги вдъхновява да направят общ концерт в града под тепетата, като за целта ръка им протегна Тракарт.

Александър Матюсън е наполовина българин, наполовина шотландец и е гражданин на света. Живял е в Германия, Съединените арабски емирства и къде ли още не, в момента живее, учи и твори и в роднината на майка му – България. На пресконференцията, която дадоха тримата младежи днес, Матюсън сподели, че обича всички звуци. За него е красива не само музиката на писаното, но и звукът от бормашина, който включва в най-новата си творба, по която в момента работи. Той изразява музикално не само съзнанието си, но и несъзнаваното от него. Една от творбите му, която е пожънала голям успех в Мюнхен, се нарича „Смърт в обществена тоалетна“, която е вдъхновена от сън, който Алекс сънува няколко пъти. В него, както и на сцената, той умира. Освен провокативната постановка, той дава ново звучене и на християнски текстове. Сподели още, че харесва музиката на суфизма. Дали един звук е хубав или грозен, това е нещо субективно, заяви младият композитор.

Макс Цимерман е германец, учи композиция в Мюнхен, но в момента работи заедно с двамата си млади колеги. Той е ръководител на група за мюзикъли и пресъздава шилерови трагедии. Неговата „Агнес“ стана обект на разговор днес. Макс разкри, че всъщност това е цикъл от произведения за пиано и носи името на стара негова любов. Провокиран е от старогръцкия и латинския езици, които е изучавал. Изумих се как едно нещо може да бъде назовано с няколко думи в старогръцкия. Това исках да направя и аз, разказа Цимерман.

Светлин Христов учи в академията в София и сподели, че се чувства повече като пианист, отколкото като композитор. Все пак това е нещото, с което се занимавам от малък, добави той. Светлин рядко наименува произведенията си. Оставя ги без заглавие, за да провокира слушателите да вникнат по-дълбоко в творбите му и сами да открият какво се крие в тях. Той ще представи 3 свои произведения на общия концерт. Христов отвори темата за високото и ниското изкуство, като нарече общата им работа „почти апокрифна“. Тези събития се случват, но почти никой не разбира за тях, допълни той. Но отказа да приеме твърдението, че високото изкуство е като Антлантида. „Тя е потънала, а изкуството е като малък спасителен остров“, заключи той.

Концертът на тримата млади мъже ще се състои на 31-ви август, от 19:00 часа в „Тракарт“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина