Актуално

Какво ни очаква на Есенния салон на изкуствата

Пловдвив ще е по-жив от всякога с есенната си програма

Есента чука на вратата ни и с нея е време на приветстване и Есенния салон на изкуствата, който тази година носи името „Ан Пасан“. По този повод в сградата на община Пловдив се проведе официална пресконференция от зам.-кметът Стефан Стоянов и кураторът на събитието – Галина Лардева. Освен тях, на срещата присъстваха и двама от артистите, които ще вземат участие в тазгодишното издание – Йоханнес Артинян и Саркис Нерсенян, които ще представят пловдивските изкуствоведи. 

На тазгодишното издание на Есенен салон на изкуствата ще можем да видим всички традиционни форми, познати от предни години, плюс няколко нови неща, които бяха запазени в тайна и да изненадат аудиторията. Официалното откриване ще се състои на 03.09 на сцената на Античен театър, като ще бъде представен мегаспектакълът на Теди Мосоков, съчетаващ телевизия и театър – „Улицата“. Самите изложби ще започнат два дни по-рано, на 1-ви септември в Балабановата къща. Стефан Стоянов сподели, че благодарение на договорките на община Пловдив, тукашните зрители ще могат да се насладят на „Улицата“ на два пъти по-ниска цена, отколкото в Пловдив, т.е. билетите за официалното откриване ще варират между 15 и 25 лева.

Кураторът на изложбите, Галя Лардева определи Есенните изложби като динамична система. Тя добави още, че се опитва непрекъснато да открива нови български имена, без значение дали те творят в страната или извън нея. Нейната цел е: „Искам да създам бранд на изложбите, да създадем каталог за тях, заедно с дипляни и плакати. Есенните изложби да се превърнат в марка.“ Тя допълни още, че никак не е лесно да подбереш автори, които да представят самостоятелни изложби, но събрани заедно да формират един общ проект.

И двамата присъстващи автори не дадоха определение за съвременно изкуство. Рисковано е да правим такова нещо, каза Саркис Нерсенян. Формата и медията, чрез която човек се изразява не е форма на съвременност, заяви Йоханнес Артинян. На самите изложби ще можем да видим съвременното българско изкуство и посоката му на движение. Стартът на есенния фестивал бе вчера и ще продължи до 6-ти ноември, като ще можем да се насладим музика, театър, кино, художествено изкуство и какво ли още не. Пловдив ще заблести още по-силно.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина