Световноизвестният арабски автор Хасан Бласим представя новата си книга в Пловдив

Култура

Историите на Хасан Бласим отново и отново отговарят на въпроса как от насилието да се направи изкуство

Хàсан Блàсим (1973) е роден в Багдад, където учи кино до 1998 г., когато – принуден от все по-безмилостните обстоятелства – започва своето многогодишно мъчително откъсване от Ирак. През 2004-та вместо във Франция, където е възнамерявал, се заселва уж временно във Финландия. Оттогава живее там със своята приятелка; там се ражда и синът му. След като започва да качва разказите си в любителски сайт, той е открит от младото манчестърско издателство Comma Press, което публикува на английски първата му книга през 2009 г. – „Лудият от площад Свобода“ (на арабски тя излиза доста по-късно и то в цензуриран вид). Втората книга на Бласим, Иракският Христос (2013), отново се появява първо на английски, а през 2014 г. печели най-високото отличие за преводна белетристика във Великобритания: Наградата за чуждестранна литература на в. Индипендънт.

През 2016 г. разказите на Бласим вече се разпространяват на 20 езика; през март в Хелзинки се състои премиерата на дебютната му пиеса, Игра на дигитални шапки; през ноември излиза съставения от него Ирак +100 – сборник с фантастични истории от десетима негови сънародници. Критиците на Гардиън намират стила му за “близък до Боланьо във вулканичната мощ и същевременно до Борхес в афористичната сложност”. 

За мен писането не е хоби или стратегия за оцеляване. Просто искам да съм добър писател и търся личния си почерк. Не мисля, че когато пиша за взривяващи се коли, това е магически реализъм. Бих го нарекъл по-скоро кошмарен реализъм, споделя авторът за собственото си творчество.

В Пловдив, писателят ще представи новата си книга "Иракският Христос" на 14-ти декември, от 18:00 часа в Културен център на Радио Пловдив, ул. „Дондуков-Корсаков“ 2. Събитието е част от Европейски писателски срещи и е подкрепено от Община Пловдив. 
Вход: Свободен

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.