Актуално

Северно сияние озарява Пловдив от днес

Стартира фестивал на скандинавското кино

За първи път фестивалът „Северно сияние” ще озари и Пловдив. От днес до 21 декември в Lucky Дом на киното ще се прожектира селекция от 9 скандинавски филма, отличени на международни фестивали и спечелили симпатиите на зрителите по света. Прожекциите са всяка вечер от 19 часа, в събота и неделя и от 20.45ч.
Тази вечер началото е с провокативния „Момиче на повикване” с участието на шведските звезди Пернила Аугуст и Давид Денсик. Сюжетът е базиран върху реалните факти около известен обществен скандал от 1970 г. в Швеция, когато няколко видни политици са замесени в афера с непълнолетни проститутки.

Сред останалите предложения на „Северно сияние“ са последният филм на шведската легенда Ян Троел – „Последната присъда”. Продукцията е отличена с наградата за най-добър режисьор от фестивала в Монреал и награда за най-добра актриса на Ула Скоог от фестивала в Чикаго. Сред останалите имена в актьорския състав са музата на Бергман Пернила Аугуст и датската звезда Йеспер Кристенсен. Филмът е екранизация по едноименния роман на Кене Фант.

Феновете на сканднавско кино могат да гледат също датският „Похищението”, отличен с 5 награди „Роберт”, биографичната драма на Биле Аугуст „Мари Кройер”, представяща живота на съпругата на известния датски художник Педер Северин Кройер и „Синовете на Норвегия” – филм за бунта, ъндърграунд музиката, ада на предградията и умението да живееш така, както пожелаеш. Отличеният с две шведски национални награди „Авалон” също е част от „Северно сияние”. Филмът представя нощния живот в Стокхолм и отварянето на тузарския клуб „Авалон”.

Култовият „На север от слънцето” също е включен в програмата на фестивала. С десетки награди от международни форуми и хиляди последователи, филмът се превърна в задължителен за почитателите на сърфинг културата.

Фестивалът „Северно сияние” се организира с подкрепата на Нордския културен фонд и в партньорство с Посолството на Кралство Дания, Посолството на Кралство Норвегия и Консулството на Швеция в София.

ПРОГРАМА НА ФЕСТИВАЛ СЕВЕРНО СИЯНИЕ
15.12 ПН. 19.00 ч  МОМИЧЕ НА ПОВИКВАНЕ
16.12 ВТ. 19.00 ч  ПОСЛЕДНАТА ПРИСЪДА
17.12 СР. 19.00 ч  ПОХИЩЕНИЕТО
18.12 ЧТ. 19.00 ч МАРИ КРОЙЕР
19.12 ПК. 19.00 ч  АВАЛОН
20.12 СБ  19.00 ч  СИНОВЕТЕ НА НОРВЕГИЯ /
                  20.45ч  НА СЕВЕР ОТ СЛЪНЦЕТО
21.12 НД. 19.00 ч  ЕКСПЕДИЦИЯ ДО КРАЯ НА СВЕТА
                  20.45 ч СТРЕЛЕЦЪТ

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина