ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Премиера в Пловдив на „И винаги любовта“ с Ина Ивaнова

Премиерата на „И винаги любовта“ с Ина Ивнаова ще се състои на 9 февруари, петък, 18:00ч., в Bee Bop Café, Пловдив, ул. Гладстон №1. Модератор ще бъде Елена Левашка.

Входът е свободен.

Сборникът с разкази „И винаги любовта” съдържа утешителните и понякога смешни истории на хора като всички нас. Които се влюбват внезапно, разочароват се, губят любим или откриват собствената си уязвимост. Които умеят да си тръгнат от някого, дори когато боли. Героите на Ина Иванова познават самотата, но не се боят от проявленията на обичта.

Създаването на творбата е съфинансирана от Община Пловдив по Компонент 4 „Произведения на пловдивски писатели и важни за града издания“.

За книгата:

„И винаги любовта“, новата книга на Ина Иванова, се е сгушила във всички предишни.

Преструва се на проза, но си е чиста поезия. В нея се усеща вкуса на повечето съставки, характерни за писането на Ина изобщо: безупречен усет за композиция, деликатна, ненатраплива случка, около която се заплита цялата история, герои, които заживяват в реалността на собствения ни живот, финали, които казват достатъчно, но и оставят достатъчно на въображението. И под всичко това, в дълбокия разказвачески казан, остава да къкри нещо, чийто вкус небцето трудно може да определи, но което те кара да искаш още, да поглъщаш жадно страница след страница. Може би се дължи на онази съзерцателна наблюдателност, която заразява със спокойствие и желание да се отдадеш изцяло на текста. Или на премереното, добре овладяно чувство, с което разгръща сюжета – без кресливи обрати, без показни трикове за привличане на вниманието. Но пък с изрядно свършена проучвателна работа – все едно дали героите разгадават знаците на пустинята, работят „суха игла“, свирят Il Giorni или катерят Синаница. Историите в този сборник следват фините нишки на свързаност помежду ни, разгръщат живота като платно, което сами запълваме със смисъл. И разбира се – винаги – разказват любовта. Но любовта в нейния вселенски смисъл – като обич и нежност, като модус вивенди. Любовта като връхчето на иглата, върху която се крепи света (ни).
Невена Дишлиева-Кръстева

„Като цивилизация ние си позволихме да се възприемаме за венец на природата, да настояваме за антропоцентризъм. Но сме част от твърде голям, недосегаем засега кръговрат, от кръговрата живот-смърт, в който едното захранва другото. Така че какво друго ни остава, освен да започнем най-сетне да проявяваме всемилост?
Иначе личната ми формула е да помня, че съм душа в тяло, а не тяло с душа.”
Ина Иванова в интервю пред „Портал Култура“.

***

За авторката:
Ина Иванова е автор е на сборниците с разкази „Право на избор и други проклетии” (изд. „Арс”, 2009), „Името на неделята” (изд. „Жанет 45”, 2012), „Летящ акордеон” (изд. „Жанет 45, 2014) и „И винаги любовта” (изд. „Жанет 45”, 2023) , романа „Кар танеси” (електронна книга) и стихосбирките „малки букви” (изд. „Жанет 45”, 2016), „Криле от папиемаше” (изд. „Жанет 45”, 2019) и „Нещата, за които мълчим” (изд. „Жанет 45”, 2022). „И винаги любовта” изд. „Жанет 45”, 2023) е нейната последна книга.

Редактор е на художествена литература. Преподавател по творческо писане в Модерна академия по изкуствата „Синдикат”. Носител на национални награди.

Нейни текстове са превеждани на английски, руски, немски, полски, испански, фарси, арабски, хърватски и сръбски език. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина