ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
АктуалноГрадътКултураНовини

Представят пловдивски комикс за незрящи

На 5 октомври /събота/ гражданите и гостите на Пловдив, в т. ч. и местната общност на хората с увредено зрение, ще имат възможността да се докоснат до част от комиксите на Майна Town по необичаен начин. Обикновено недостъпното за незрящи и слабовиждащи хора изкуство на историите в картинки за герои със свръхсили ще зазвучи с гласовете на дублажната актриса Светлана Смолева, актьори от театър лаборатория Алма Алтер към СУ „Св. Климент Охридски“ и доброволци с и без увредено зрение.

Събитието ще се проведе от 10:00 до 18:00 ч. в оборудван за целта кът в мол Пловдив. В него всеки желаещ ще може да избере някое от единайсетте адаптирани заглавия, да си постави слушалки и да се потопи в увлекателната история, а по този начин да се докосне частично и до света на хората без зрение. От 11:30 ч. Дима Настева, ръководител на проекта, и Иван Карастоянов, редактор на адаптираните текстове, ще дадат кратка пресконференция пред присъстващите. По време на нея двамата ще споделят за мисията на Artessible и постигнатото до момента.

         След адаптацията на „Русалии“ и „Пътешествието на Уики“ на Мая Бочева през 2023 г. и получената награда за специален подход на 7-те годишни награди на Time Heroes, екипът на Artessible помести страната ни сред малкото в света с достъпни за незрящи заглавия от този жанр.

         „Благодарни сме, че Майна Town повярваха в нашата кауза и ни предоставиха безвъзмездно избор от техните комикси, по които да работим тази година и с които да обогатим разнообразието от теми, стилове и възрастова насоченост на разказите в картинки“, сподели Иван Карастоянов. „Надявам се все повече културни учреждения и творци да осигуряват достъп до творбите и продуктите си за хората с различни възможности и специални потребности“.

Проектът „Комиксиране – докосни герой, преоткрий себе си“ се реализира от Сдружение „Арсов Саунд“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Социално ангажирани изкуства“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина