ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
ГрадътКултураНовини

Представиха премиерата на филма „Ромео и Жулиета под тепетата“

Вълнуващо, забавно и сред много приятели представиха премиерата на филма „Ромео и Жулиета под тепетата“ за Симо и Ирен Алексиеви

„Благодаря ви, приятели, че сте тук, на премиерата на „Ромео и Жулиета под тепетата“! Ще видите много интересни неща от живота на Симо и Ирен, споделяни само в много лична среда. Благодаря на община Пловдив затова, че повярва в идеята за филма и я подкрепи. Тези двама души заслужават много! Един филм е най-малкото, но тъй като Ирен говори много, бих могла да направя още няколко серии!“.

С тези думи на режисьора и сценарист на „Ромео и Жулиета под тепетата“ Петя Ангелова, започна официалната премиера снощи на Римския стадион на документалния филм, разказващ историята на актьора от Драматичен театър- Пловдив Симеон Алексиев и голямата му любов Ирен Алексиева – асистент-режисьор в театъра. В създаването на лентата участват операторът Антон Марчев, фотографът Георги Вачев, монтажистът Емил Иванов, а музиката е дело на Michael Lamb. Проектът е финансиран от община Пловдив и е част от Културния календар на града. Осъществен е и с подкрепата на КЦМ АД.

Сред гостите на събитието бе заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, колеги, приятели, артисти, музиканти, общественици, хора с различни професии, всички приятели и почитатели на Симеон и Ирен Алексиеви.

„Уникална привилегия и висока чест е за мен, като кмет по културата вече 4 години, да познавам тези хора и да имам възможността кажа нещо за тях. Погледнете наоколо – тази древна сцена, толкова прекрасно и красиво е всичко. Този град е наистина невероятен! Но той нямаше да е такъв, ако ги нямаше хората – те дават живот и посока на развитие. А Ирен и Симо са от тези хора, които правят града ни толкова специален. Не съм гледал филма и го очаквам с интерес“, каза заместник-кметът Пламен Панов преди прожекцията, като се обърна специално към двамата герои на филма: „ Бъдете живи и здрави и продължавайте да правите това, което правите най-добре. Вие сте причината Пловдив да се гордее с най-добрия драматичен театър в България, който тази година за първи път взе участие в театрална олимпиада, където представи България. Вие сте част от екипа, който прави това възможно.“

„Днес е първият ден от есента. Ние сме в есента на нашия житейски път. Време на спокойствие и равносметка. Хубаво е, че ще видите и нашата пролет и нашето лято. Щастлива съм, че сме успели да посеем добри и хубави неща. Привилегирована съм, че имам такива приятели, че мога да бъда с вас, да дишаме един и същи въздух, да се срещаме и усмихваме“, каза Ирен Алексиева и с характерното си чувство за хумор сподели, че когато чула заглавието на филма „Ромео и Жулиета под тепетата“ се замислила, че всъщност много по-подходящо описание за тях са Катерина и Петручио от „Укротяване на опърничавата“, при това с добавен елемента на антична трагедия. Обяснението в любов, което тя направи към своя съпруг с думите:

„Щастливата жена не е влюбената жена, а обичаната и обичащата! Прекрасно е да се събуждаш до съня си! Благодаря ти, Симо“, предизвика бурните аплодисменти на публиката.

„Преди много години, когато завърших ВИТИЗ, аз не исках да идвам в Пловдив. Съдбата обаче си знае работата. Наложи се да дойда тук по разпределение. Първо се влюбих в Пловдив, после в пловдивската публика. За любовта към театъра, която е принципно положение, даже няма какво да се обсъжда. Аз все още съм влюбен в това „лудо момиче. Нищо друго не ми трябва. Нищо друго не искам!“, разчувства публиката и актьорът Симеон Алексиев.

Филмът проследява историята им заедно и поотделно, като включа сцени, допълващи се във филмовото време с разказите на техни приятели и колеги: Петър Стоянов – Президент на България /1997 – 2002/, Диана Добрева – актриса и театрален режисьор, Христо Мутафчиев – актьор, Председател на Съюза на артистите в България. Кръстьо Кръстев – дългогодишен директор на Драматичен театър – Пловдив, а понастоящем Министър на културата, Мариус Куркински – актьор и режисьор, Красимир Ранков – актьор и режисьор, Константин Еленков – актьор, Ивайло Христов – актьор, Тодор Дърлянов – актьор, Маргита Гошева -актриса, Петър Батаклиев – български и канадски актьор и режисьор.

Разказът следва пътя на вярата и любовта един към друг и общата им любов към театъра през времето, чрез личните им откровения и емоционалната памет на очевидците и техни близки приятели.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина