Пловдив съпреживява Пражката пролет

Култура

Изложба показва фотографии от събитията през 1968г.

Пловдив ще съпреживее Пражката пролет през черно-бялата фотография в изложба, която се открива на 18 юни в Дома на културата. Събитието се организира от Чешкия център, със съдействието на Почетното консулство на Чешката република в Пловдив. Куратор на уникалните снимки в "21 август 1968: КРАЯТ НА ПРАЖКАТА ПРОЛЕТ" е чешката фотографка Дана Киндрова. През 1990 – 1991 г. тя заснема оттеглянето на съветските войскиот Чехословакия, а впоследствие, след като преди 15 години издава публикация на тази тема, решава да събира фотографии запечатали тяхното „пристигане“. Четири години издирва снимки не само сред фотографи, наследници на авторски права, колекционери, но и в архивите на много институции.

Изложбата представя подбор на снимки от август 1968 от общо 19 фотографи и от пет архива – Густав Аулехла, Ян Бартушек, Яромир Чейка, Бохумил Доброволски, Иржи Егерт, Йозеф Хник, Дагмар Хохова, Мирослав Хуцек, Мирослав Кхол, Либуше Киндрова, Владимир Ламер, Мирослав Мартиновски, Милон Новотни, Антонин Нови, Ян Рейх, Иржи Стивин, Даниела Сикорова, Иржи Вшетечка и Вацлав Тоужимски, който заснема драматичните моменти в Либерец. Има кадри от архива на Чехословашката телеграфна агенция, Северночешкия музей в Либерец. Фотографии е предоставила и бившата главна редакторка на списание „Чехословашка фотография“ (Československá fotografie) Алена Шоуркова, която се сдобива с тях след като неизвестен автор пуска снимките в пощенската й кутия.

Снимките са отпечатани върху пенокартон, т.е. не става въпрос за увеличени оригинали, защото през 70-те и 80-те години в Чехословакия не е било възможно да се показват фотографии запечатали нахлуването на войските и авторите старателно са пазили негативите.
Всички фотографии са разпечатани от сканирани копия, направени от оригиналните негативи и благодарение на тази техника качеството им е много добро.

„Военната окупация на Чехословакия позволява на консервативните сили в комунистическата партия да спрат демократизацията на обществото, да овладеят ситуацията и да сключат договор за временното пребиваване на съветските войски. Това „временно пребиваване“ продължава през следващите две десетилетия. На чехословашка територия, в рамките на наложения договор, се настанява т. нар. Централна група войски на Съветската армия, която наброява приблизително седемдесет и пет хиляди войници, разполагащи с тежко оборудване и самолети.“ /Дана Киндрова/

Проектът е в подкрепа на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Изложбата продължава до 29 юни 2018 г. в Дома на културата "Борис Христов" (ул. "Гладстон" 15).

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.