Актуално

Молекулярната физика, достъпна за всички

Спектакълът КВАНТ на Жил Жобен превръща сложната материя в истински празник за сетивата

Един от най-значимите съвременни хореографи Жил Жобен гостува за първи път в България със своя спектакъл КВАНТ по време на ONE DANCE WEEK. Пловдив е спирка от световното турне на представлението, който премина с грандиозен успех във Франция, Уругвай и Бразилия. Предстоят гостувания в Ню Йорк, Сан Франциско, Ванкувър и Сантяго де Чили, следват Аржентина, Мексико, Перу и Колумбия. Българската публика ще има и лична среща с хореографа, който вече две десетилетия пази имиджа си на новатор и създател на устойчиви тенденции в съвременния танц. Веднага след представлението на КВАНТ на 30 август от 20:30 ч., Жобен и екипът му ще отговарят на въпроси на зрителите.

А ето и историята, която стои зад този уникален по рода си спектакъл.  През март 2012 г. Жил Жобен получава първа награда на резидентската програма Collide@CERN в категорията "Танц и пърформънс" за проект, насочен към изследване на танцови практики чрез отношението тяло – интелект.  в най-голямата лаборатория за приложна физика в света –  Европейската организация за ядрени изследвания(CERN). Там се заражда творческият тандем с друг резидент –  изгряващата звезда на съвременното немско визуално изкуство Julius von Bismarck (Юлиус фон Бисмарк). Двамата  попадат в света на ядрената физика и за няколко месеца се потапят изцяло във вселена от цифри и абстракции. От този изследователски процес се ражда КВАНТ – ода за молекулярната физика за 6-ма танцьори.  Хореографията, съчетана с естетиката на визуалните изкуства, изумителни костюми и луминокинетични ефекти прави молекулярната физика достъпна и разбираема дори за хора с интереси, далеч от света на науката, а представлението – истински празник за сетивата.

Представянето на спектакъла КВАНТ е част от  „Dance connected – създаване на капацитет за укрепване и разнообразяване на българската съвременна танцова сцена“ – проект на Фондация "Едно за култура и изкуства", който се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за партньорства и експертна помощ (TF PEF).

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина