Актуално

Капана.Бг на гости: В ателието на един завърнал се художник


Николай Атанасов наскоро се завърна в България и избра Пловдив за града, в който да живее и твори

Художник ни посрещна в ателието си, което се намира в Капана. Може би думата ателие не е съвсем подходяща в неговия случай, тъй като помещението носи усещането за уют и дом, а не просто място за творчески процес. 

Атанасов се занимава с рисуване от ранна детска възраст и тази готина чества юбилей в работата си – 40 години над платната. Родом от Плевен, през 90-те години той се мести в София, за да развива изкуството си. През 1998 година обаче заминава за Америка, където изкуството не го оставя на мира. Първоначално работех какво ли не, но никога не съм спирал да рисувам, казва Николай. Заминавайки за щатите, художникът денем се е занимавал със строителство, а вечер се е отдавал на страстта си – рисуването, до малките часове на нощта. И така всеки ден. 

Първите си представяния в Америка е правил в ресторанти и кафенета. Не ме е срам от това, важното е картините ми да се виждат, сподели художникът. Успехът на експресивните му платна не е закъснял и скоро е започнал да продава творбите си. Скоро след това представянията му се преместили в различни галерии в няколко американски щата, а междувременно негови картини обикаляли изложби не само в Америка, но и в Европа и Азия. Размерите на платната му са разнородни, от няколко сантиметра до мащабните 6х2 метра. Има хора, които са родени, за да създават изкуство и Николай определено е сред тях.

През декември 2014-та година, Атанасов и съпругата му се местят да живеят в Пловдив… 

Цялата статия и галерия със снимки можете да видите в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Загадъчност не липсва във вълнуващата информация: като как и под каква процедура сдъвканият и изплют от Щатите плевналия (със семейството си, как без!) се намести в КАПАНА? Милионерин ли е или олигархче? Като знаем колцина нашенци едвам свързват двата края и гладуват БЕЗ такъв гювеч? Утвърдени имена -като Чавдар П.- оти не са у Капано, а се тътрят на стари години из покрайнините? Чичовото Стояново, че и Мамин индж. Иб. Тотев, я си кажете …?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина