ГрадътКултураНовини

Изложба и представяне на книгата „Извезани следи“

Изложба и представяне на книгата „Извезани следи“ по повод юбилейното честване на:

  • 55 години от създаване на Колектив за българска шевица и народни занаяти „Росица Чуканова -1968 г.“ към Народно читалище „Алеко Константинов-1954 “
  • 95години от рождението на Янка Арсова (12.04.1928 г. – 22.03.2006 г.) негов създател
  • 140 години от рождението на Росица Чуканова (22.03.1883 г. -20.03.1969 г.) негов патрон.

Откриване: 22 март 2023 г., 11 часа, Изложбена зала „Алеко“ на читалище Алеко Константинов“, бул. „Шести септември“ №160.

Събитието е под патронажа на г-н Георги Стаменов, кмет на район Централен, община Пловдив.

„По повод честването на трите юбилея организираме изложбата „Извезани следи“, посветена на трите юбилея, която представя сведения и уникални документи за живота на Росица Чуканова, които се публикуват за първи път – снимки от писмата до Вълко Червенков, речта на Хр. Вакарелски при откриване на последната изложба на Росица Чуканова, покана до Владимир Димитров-Майстора, снимки на царското семейство с изработени от Р. Чуканова облекла, предмети, изработени от колектива от албумите на Росица Чуканова, всички издадени нейни книги“, разказват организаторите.

Посетителите ще имат възможността да видят уникални творби от Росица Чуканова, изработени през 60-годишния й творчески път, показвани за първи път. Част от предметите са върнати в България от Швейцария от г-жа Галина Ангелова Майер. Ще бъдат представи и пана за живота на Янка Арсова, както и изделия с шевици проектирани и консултирани от нея.

„Ще представим новата книга „Извезани следи“, която проследява историята на Колектива, живота на неговата създателка – Янка Арсова и патрона му – Росица Чуканова. Създателката на Колектива и членовете му са изследователи, изпълнители и ревностни пазители на традициите на българската шевица. Творили са и са намирали нейното приложение в съвременното облекло и бит и са оставили трайни следи.““

Събитието е насочено към широката общественост: етнографи, моделиери, дизайнери, любители на българската шевица, майстори на народните занаяти, деца, подрастващи и ученици в училищата занимаващи се с облекло и приложни изкуства.

Гости на събитието ще са: проф. д-р Жоржета Назърска и доц. д-р Нина Дебрюне от УНИБИТ- София, д-р Маргарет Поппетрова- старши експерт, Отдел „ Използване на архивни фондове“ и Милена Милчева-главен експерт от отдел „Използване на архивните фондове” към Дирекция „Централен държавен архив”, представители на Етнографски музей- Пловдив, гости от Камарата на занаятите, представители от ПГО „Ана Май“, НХГ „Цанко Лавренов“, НГСКЕИ, АМТИИ, членове на Колектива и др.

Изложбата ще постави началото на поредица от събития през 2023 г. , посветени на юбилеите, а именно: Изложба от предмети, изработени от членовете на колектива в Исторически музей, гр. София през м.юни-юли, Изложба от предмети, изработени от членовете на колектива в Етнографски музей, Пловдив през м.септември; Работилници за шевици за деца и възрастни на Фолклорен събор в Парк „Лаута“, Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина