Актуално

Ето го!!! Под тепето откри художника от Сахата

Зад С.Г. седи 52-годишният фин художник и бивш фин механик Стойко Гъганов

Снимки: Златина Георгиева


След дълго упорстване Под тепето намери патриотичния художник, който изрисува стената на Сахат  тепе с ликовете на велики българи и стана новина №1 за града. Няколко дни бяхме на пост в полите на хълма с мисия да хванем човека, който цял град заобича, без да познава. Художникът се труди зад инициали С.Г. Мнозина го определяха като млад графитър в началото. После митологията около неизвестния маестро се разгърна. Някои бяха виждали двама да рисуват по скалите. Други пък коментираха, че това е художник от старата школа, като използваха доказателство за това- боите, с които си служи.

Image title
А зад това С.Г. седи бившият фин механик и фин творец днес Стойко Гъганов. Най-коментираната персона в последните дни кара колело, на което вместо емблема гордо свети лика на Васил Левски. Четири пъти ми крадат колелото и затова го заключвам, казва Гаганов. Той е на 52 години и е художник от 30 години. До 1983 година е бил финомеханик в „Пишещи машини“. Сега рисува фино великите личности на България. Прави го за себе си и за пловдивчани. Без идея за хонорар, печалба или друг вид дивидент. Бате Стойко е като символ на духовна чистота с харизмата си, въпреки умърляните си табани от припкането на бос крак по скалите на Сахата. Идеята на Гъганов е в художествената му енциклопедия да бъдат увековечени най-достойните българи. До момента е нарисувал портретите на 12 велики нашенци- Георги С. Раковски, Алеко Константинов Димитър Панов, Димчо Дебелянов, Паисий Хилендарски, Николай Гяуров, Иван Вазов, Васил Левски, Пенчо Славейков, Захари Стоянов, Пейо Яворов, Владимир Димитров – Майстора. Ние го хванахме в мига, в който той прибираше боите си в найлонова торбичка след поредния изрисуван скален шедьовър – лика на Паисий Хилендарски. На този етап маестрото е решил да включи точно 30 имена, оставили диря в политическата, културна, духовна и общественическа следа в историята ни. Под тепето запази правото си също да остави една знаменателна фигура на Скалата на славата, като предложи на художника единствената жена, която да влезе в колекцията. Стойко Гъганов очаква да бъде напълно готов с проекта си до навечерието на Деня на будителите, когато смята да открие по-шумно изложбата си.

Image title
Въпреки, че вече патриотичната му дейност е достатъчно шумна- превърна се в атракция за пловдивчани и гости на града, благодарение и на поредицата материали на Под тепето с които трудът на маестрото се превърна в новина за всички национални медии. В мига в който разговаряхме с героя на деня, да видят скалните рисунки край тепето дойдоха семейство Тодор и Емилия Янкови. Възрастната двойка поздрави Гъганов. Възхитени сме от работата ви. Дойдохме специално да видим творбите ви. Продължавайте в същия дух, подкрепиха художника семейство Янкови.

Кой е Стойко Гъганов и колко бурна е историята му , четете малко по-късно! Image title
Image title
Image title

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина