”Черната кутия” – фестивалът на творческия дух и талант

Култура

IХ-тото издание на международния фестивал за театър и съвременен танц с рекорден брой представления и участници

Слава Младенова –артистичен директор на фестивала: Мисля, че всичко, което се прави в Пловдив трябва да отговаря на високото му признание за Европейска столица на културата през 2019 г.

Деветият международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ ще се проведе от 31 май до 6 юни 2015 г. в Пловдив. Шестнадесет международни спектакъла ще бъдат представени в рамките на 7 дни. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, както и концерти и творчески ателиета. Официалното откриване на фестивала е с френския театър “Les Gens Du Quai Company”. “Как едва успях да не размажа съпругa си” е инспириран от “ЧУЖДАТА ЖЕНА И МЪЖЪТ ПОД КРЕВАТА”(Водевил в две действия по едноименния разказ на Ф. М. Достоевски ). Разговаряме с артистичния директор на фестивала Слава Младенова.

Програмата на фестивала е по-богата от всякога. Това знак ли е, че събитието вече е марка не само у нас, но и далеч извън граница?
Да, това е така–  интересът към фестивала в чужбина расте лавинообразно. Ежегодните ни апликационни заявки са стотици, а през последните години са от петстотин нагоре на фестивален сезон. Да не говорим за артистите, които вече са гостували на фестивала. Те просто се влюбват в нашия град и във фестивалната атмосфера.

Спектаклите звучат, меко казано, любопитно като заглавия. Има ли нещо, което ги свързва, обща тема например?
Темите са няколко и те са вечните теми на изкуството – любовта, свободата, изборът, индивидуалността. Различните представления минават през тези отделни теми чрез различни жанрове на драмата и танца – гротеската, бурлеската, трагичното, абсурда. Някои представления са обединени от своя изразен език – например физическият театър, други от синтеза между разказ и състояние.

Цялото интервю прочетете в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.