ГрадътКултураНовини

Атле Нес, биографът на Леонардо и Мунк, гостува в Пловдив

Атле Нес пристига в България. На 1.12. от 18:00 ч. ще бъде на среща с читатели в Хеликон в Пловдив. На 5.12. от 17 ч. е участието му в Софийския международен литературен фестивал, в Мраморното фоайе на НДК, а след това между 18 и 19 ч. ще дава автографи на книгите си на щанда на „Изида“ (№ 212) , непосредствено до мястото на събитието.

Норвежецът Атле Нес е един от най-добрите европейски писатели в биографичния жанр. Завършил е университета в Осло, където е изучавал английски, норвежки език и лингвистика. Работил е като преподавател, преди да се отдаде изцяло на литературата. Автор е на романи и биографии на Леонардо да Винчи, Галилей и Мунк. С книгата си за Галилей спечелва най-голямата литературна награда в Норвегия – „Браги“.

Всичките му 5 книги, преведени на български, предизвикаха изключителен интерес сред читателите в България:

„Леонардо да Винчи“ – биография

Незаконен син, роден в малко тосканско село, левичар, хомосексуалист… – тези неща едва ли са осигурявали на Леонардо най-добрите шансове да изгради кариера в Европа от 15. век. Но въпреки това историята на живота му е историята на човек, толкова безумно талантлив, че преодолява всички тези недостатъци и се превръща в най-забележителната личност на Ренесанса.

„Едвард Мунк” – биография

Биография на един от най-значимите художници в историята на изобразителното изкуство. Най-известната от картините му – „Викът” – е символ на горчиво предчувствие за бъдещи катастрофи, трагично пророчество на границата между XIX и XX век, предвестник на Първата световна война и катаклизмите на ХХ век. Художникът е представен пред читателя в целия блясък на творческата си мощ и с всичките си човешки слабости.

„Тома Неверни. Роман за Караваджо“ 

Романът се фокусира точно върху най-бурните моменти от живота на Караваджо. Той скандализира с натуралистичните си картини, на които рисува римски куртизанки като светици. Буйният му нрав го забърква в неприятности, от които знатните му покровители трябва да го измъкват. До момента, в който той е предизвикан на дуел и убива опонента си. 

„Галилео Галилей” – биография

Предаден от папата, покровителстван от Медичите, неразбран от съвременниците си, признат за гений от потомците. Това е бащата на съвременната наука Галилео Галилей. Биографичната книга на Атле Нес, отличена с най-престижната норвежка награда „Браги“, разказва за този гениален мъж, който има смелостта да отрече древните догми и да се превърне в бащата на съвременната наука.

Най-новата му книга на български е:

„Майсторът на палатки“ – роман за апостол Павел.

Посланието до Филимон е най-краткото от посланията на апостол Павел в Новия завет. В него Павел моли за милост за роба Онисим, който е избягал от господаря си. Романът всъщност разказва историята на Онисим и неговия живот като роб и свободен човек в едно жестоко време и в един свят, който е мозайка от езици, култури и религии. Отвлечен като дете, продаден като роб, избягал и освободен, той става богат търговец, но изпълнява поръченията на Павел, за да изплати дълга си. Но достатъчна ли е вярата, за да преодолееш страха от смъртта? Можеш ли да надскочиш тленното в очакване на нещо по-голямо и по-добро?

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина