ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Култура

Поставят парче от Берлинската стена в Пловдив

Снимка на корицата: Лина Кривошиева

Кметът на града Здравко Димитров, президентът Петър Стоянов и немският посланикКристоф Айххорн откриват фрагмента

 

В годината на Пловдив – Европейска столица на културата и по повод честването на 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена, в града под тепетата ще бъде монтирано парче от един от символите на свободата за съвременна Европа.

photo: lina krivoshieva

Поставянето ще бъде отбелязано със специално събитие, което ще се състои на 19 декември от 16.00 часа пред едно от най-новите изложбени пространства в града зала „2019“, където в присъствието на президента Петър Стоянов (1997-2002),  кмета Здравко Димитров и немския посланик Н.Пр. Кристоф Айххорн ще бъде открит фрагментът. Парчето бетон е специално изрисувано от знаковия артист ТиериНоар и по-рано през януари то бе част от изложбата „Изкуство на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство“, с която фондация „Пловдив 2019“ даде старт на столица на културата. Артистът оставя и личното си послание към града и страната ни, което гласи: „Послание към бъдещите поколения – нека не повтаряме грешките на миналото.“  Инициативата е на фондация „Пловдив 2019“ и част от заключителните събития в годината на титлата.

photo: lina krivoshieva

В началото на 2019-а единствената пътуваща колекция с 30 рисунки върху парчетата бетон остана в центъра на града три месеца, и бе разгледана от хиляди туристи и гости. Пловдив бе първият  в Европа, в който се показа изложбата в навечерието на годишнината от „Европа без граници“.

photo: Grace Avery

Фрагментът е с височина 3,60 метра и тежи 2,5 тона. Той ще остане пред галерия „2019“ и впоследствие ще се превърне в основа за създаването на монумент, честващ Свободата на Нова Европа.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина