Мъж опита да убие племенника си заради имот

Криминале

50-годишният Христо Попантонов е осъждан общо 11 пъти преди това

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт срещу 50-годишният Христо Попантонов за опит за убийство, като деянието е извършено при опасен рецидив.

Обвиняемият е осъждан общо 11 пъти като първото му нарушение на закона е през далечната 1983 година, когато все още е бил непълнолетен, а първата му противозаконна проява е кражба. Осъждан е още за грабежи, отнемане на чужди автомобили, хулиганства, закани за палеж и други. Прекарал е няколко години в затвора и е пуснат на свобода на 17-ти април миналата година.

Макар и да е прекарал известно време в затвора, Попантонов явно не си е взел поука. На 21-ви май тази година обвиняемият отива в с. Брани поле, обл. Пловдив, заедно със своя племенник Атанас. Те седнали на маса заедно с друго свои роднини, за да се почерпят. Между двамата мъже обаче възникнал спор за земи и пари. Словесният двубой се разгорещил и двамата започнали да си крещят. Тогава, техни близки уплашени и притеснени от създалата се ситуация, се обадили на 112, а Христо и племенникът му били отведени в Първо РУ в Пловдив. И на двамата били съставени предупредителни протоколи.

След като излезли от районното управление, двамата мъже отишли в къщата на Атанас и седнали на двора. Техни близки също били там, за да потушат напрежението, създало се между мъжете. Попантонов обаче отново пийнал и започнал да иска от племенника си пари, които му дължал от дълго време. Атанас обаче отговорил уклончиво, което вбесило Христо. Обвиняемият започнал да заплашва как ще убие по-младият мъж и как щял след това да излежи присъдата си. В този момент Атанас пристъпил към Христо, за да го изведе извън къщата си, но Попантонов извадил нож, с който го наръгал първо в гърдите, а след това нанесъл друг тежък удар в областта на врата. 

На място веднага дошли екипи на спешна помощ и полиция. Пострадалият Атанас бил транспортиран до болница, а ножът с дължина 85 мм бил иззет с протокол, като веществено доказателство.

Обвиняемият Христо Попантонов е с мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен е лишаване от свобода петнадесет до двадесет години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Предстои Окръжен съд-Пловдив да насрочи заседание по делото.
 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.