Арестуваха управител на клон на мобилен оператор за длъжностно присвояване в големи размери

Криминале

Владимир сключил 166 договора за лизинг на скъпи телефони без знанието на абонатите

Ощетени са 70 души на обща стойност 115 хиляди лева

Управител на клон на мобилен оператор бе арестуван за длъжностно присвояване в особено големи размери. В рамките на една година обвиняемият Владимир Т. сключил 166 неистински договори за лизинг на скъпи мобилни телефони на името на 70 абонати без тяхното съгласие. Общата щета за тях е 115 хиляди лева. Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем 35- годишният мъж.

Разследването е започнало след получени множество сигнали от жители на Пловдив и Смолян, за това, че са търсени от мобилен оператор за неизплатени задължения. Под ръководството на Районна прокуратура-Пловдив незабавно е било образувано, в условията на неотложност, досъдебно производство, като разследването е проведено от група служители на сектор „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Пловдив. Вследствие на своевременните професионални действия на полицейските служители е бил установен и задържан Владимир Т., на 35 г., управител на клон на мобилния оператор в Пловдив, който възползвайки се от служебното си положение, за периода от началото на 2017 г. до януари 2018 г., е съставил общо 166 броя неистински договори за лизинг на 166 скъпоструващи мобилни телефони, вследствие на които са били ощетени над 70 граждани, като общата стойност на щетата възлиза на 115 000 лева, съобщават от прокуратурата.

До момента е установено, че Владимир е подписвал договори от името на абонати на мобилния оператор за получени мобилни телефони на лизинг, за което те не били дали съгласие и научили, след като били потърсени за дължими суми по неистински договори.  Обвиняемият присвоявал телефоните за себе си, след което ги препродавал на различни лица на по-ниска цена.

По разследването са извършени множество действия, назначени са експертизи, разпитани са свидетели, извършено е претърсване и изземване в дома на Владимир, като продължава установяването и на други пострадали. Той не е осъждан до момента. 

На 3 април по искане на Районна прокуратура съдът е  взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия Владимир Т. Предвиденото от закона наказание, за престъплението, в което е обвинен, е от 3 до 15 години „лишаване от свобода“.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.