Забраниха райския газ в дискотеките

Избори 2021 Новини

В последния си работен ден депутатите от 47-то НС забраниха употребата на райски газ от деца, съобщи Offnews.

Внесеният преди два дни законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето от Десислава Атанасова бе приет на първо и второ четене със 162 гласа „за“, 0 „против“ и 0 „въздържал се“. Законът ще влезе в сила от обнародването му в „Държавен вестник“.

Според текстовете се забранява още и продажбата на диазотен оксид (райски газ) на лица под 18 години, на територията на детски градини, училища, общежития за ученици и лечебни заведения, на спортни прояви и обществени мероприятия, организирани за деца и ученици, както и на закритите обществени места, в това число и дискотеки и клубове. Забраните важат и за продажбите онлайн.

По предложение на ГЕРБ-СДС бе прието и изключение – забраната няма да важи за продажбата на райски газ за медицински цели и за хранително-вкусовата промишленост.

Депутатите въведоха и глоби за лицата, които нарушават забраната за продажба. Глобата за физически лица варира между 800 и 1500 лв., а за повторно нарушение – от 1500 до 3000 лв. За юридическите лица глобата е по висока – от 3000 до 6000 лв. за първо нарушение и от 5000 до 12 000 лв. за второ нарушение.

Пред БГНЕС темата коментира д-р Иван Колчаков, анестезиолог УМБАЛ „Софиямед“.

„Става дума за истинска дрога, макар и под формата на газ. Това е съединение, открито преди 250 години, и се използва от 200 години. Райският газ е сравнително слаб анестетик, но действа като всички анестетици. Тук ще цитирам първото изречение в учебника по анестезиология: Всички анестетици са отрови. С този факт не искаме да плашим хората, а да им припомним, че още римляните са казали, че дозата прави лекарството. В определена доза е лекарство, в определена доза е отрова, в много по-малка доза няма никакъв ефект. Той влиза в белите дробове, измества кислорода и може да доведе до задушаване. Човек може да посинее, да получи цианоза, а в тежките случаи дори да се стигне до смърт. Ефектът на райския газ е рисков. Това е поредната нокса, която атакува нашата нация, особено младите хора. По статистика знаем, че българските тийнейджъри са най-пушещите, най-пиещите, сега са най-купонясващите с райски газ. Това е

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.