От Payhawk отговарят на ГЕРБ

Избори 2021 Новини
Радомир Чолаков

„550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма“, казва един от основателите на компанията

 

21 юни, 2022 година. Мястото е Народното събрание, събитието – дебати по предстоящия вот на недоверие срещу кабинета „Петков“, иницииран от ГЕРБ-СДС – заради икономическата политика. Макар разискванията да са тромави, не по същество и изпълнени с всичко друго, но не и с политически смисъл, си текат в продължение на близо 8 часа.

Към края на заседанието започва спор между министъра на икономиката и иновациите Даниел Лорер и едно от ярките словесни остриета на ГЕРБ – Радомир Чолаков. Причината е, че Лорер е заявил от трибуната, че едва ли не благодарение на сегашния кабинет България се сдоби с първия си бизнес еднорог – компания, която достига пазарна капитализация от 1 млрд. долара.

Става дума за финтех иноваторите от Payhawk. Това, разбира се, е доста преувеличено, макар последният и ключов инвеститор да дойде именно в последните месеци.

Следва отговорът на Чолаков:

„Никой не им е пречил – момчетата са работили, правили са софтуер, развивали са се и в момента тяхната стойност е 1 млрд. долара. Този милиард си е техен, държавата няма нищо общо с тези пари. Те няма да вдигнат пенсиите. Спечелили са ги, халал да са им“, каза той.

Лошата новина за Чолаков – „момчетата“ му отговориха. Или по-скоро направи го единият от тримата основатели Христо Борисов, който с дълъг пост в своята лична фейсбук страница направи, на практика, кратък обзор на отношението към българския бизнес за 12-те години управление на ГЕРБ.

Ето какво пише той:

„Днес (бел.ред. – вече вчера) от трибуната на народното събрание Радомир Чолаков от ГЕРБ каза, че компанията е създадена през 2018-та по времето на тяхното управление и можело да се случват компании на стойност $1 млрд. без никой да им пречи. Но не знае, че:

– Чакахме с месеци през 2018-а, за да има търговски регистър и да получим първата инвестиция

– Над 60 инвеститора отказваха да инвестират в стартираща компания от България, защото не вярваха, че сме способни да направим успешна компания на пазарен принцип

– 15 дни преди да фалираме през 2019-та успяхме да привлечем един от най-успешните инвеститори в Европа, който учтиво ни обясни, че трябва да прехвърлим собствеността си в Лондон, където законите се спазват, иначе няма да инвестират

– Отне ни 8 месеца да си отворим фирмена банкова сметка в Лондон, защото сме от България

– 550 млн. лева инвестиции не са в българската банкова система, защото тук банки фалират и наказани няма.“

След което припомня, че „момчетата“ все пак останаха тук и успяха да „върнат“ десетки хора обратно в България, да наемат българи във всички свои офиси – в Испания, Франция, Англия, Нидерландия и Германия, да плащат високи заплати.

„Всеки нов служител от чужбина прекарва 2 седмици обучение в България. Цялата компания се събира два пъти на българското Черноморие и на български зимен ски курорт за тийм билдинг. Вече инвеститори от цял свят идват на крак в България, защото знаят, че в България се работи здраво и иновации се случват въпреки средата“, продължава постът.

Христо Борисов – основател на първия и единствен български еднорог, завършва така:

„Утре ще съм на площада, защото политиците прекрачват всякакви морални граници. Да се говори с омраза, враждебност, цинизъм е похват от едно друго време, но не и днес. Не и в моята България.

P.S. Уважаеми народен представител г-н Чолаков, не сме ги ”спечелили”, а сме ги изработили тези пари.“

Източник: clubz.bg

Споделете ни във:

1 thought on “От Payhawk отговарят на ГЕРБ

  1. В допълнение, пенсиите ще се вдигнат точно заради такива кат Payhawk! Да не говорим, че плащане на ръка, осигуряване на минимална и всякакви измами правени от гравитиращите около властта фирми в ИТ бранша не съществуват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.