Нинова: Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата в петък

Избори 2021 Новини
Корнелия Нинова

БСП ще опита да състави правителство с кандидат-премиер Асен Василев

БСП все пак ще опита да състави правителство. Условието обаче е законодателната ѝ програма събере мнозинство. Решението на Националният съвет на БСП от вчера е партията да върне мандата на президента неизпълнен още в петък, в случай че по-малко от 121 депутати подкрепят програмата. Това бе прието с 96 гласа „за“, 15 – „против“ и двама въздържали се.

„Открито и честно водихме преговори за съставяне на правителство. През този период изработихме управленска и законодателна програма за следващите 6 месеца. Ако програмата събере мнозинство от поне 121 човека, на следващия ден внасяме кандидат за премиер, той ще бъде Асен Василев“, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на над тричасовото обсъждане.

„Ако програмата не събере мнозинство, връщаме мандата неизпълнен в петък“, допълни тя.

По-рано във вторник партията внесе проект на решение за приемане на Законодателна програма на Народното събрание за периода юли – декември 2022 г. Той е предвиден като първа точка в дневния ред на парламента за четвъртък.

В предложението са включени няколко приоритета, чието изпълнение е обвързано с конкретни срокове. Изборът на председател на парламента, например, следва да се проведе до 31 юли, а промените в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и състава на парламентарните комисии – до 15 септември.

В проекта на решение е заложено също номинирането на Бойко Рашков за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Срокът за това е до 15 август.

Програмата е базирана на предложения от четирите формации, които доскоро управляваха заедно – „Продължаваме промяната“ (ПП), БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“.

По думите на Нинова кандидатурата на Асен Василев е била издигната от ПП , а общото мнение на трите коалиционни партньори за нея е, че тя е „приемлива“.

Нинова посочи още, че партията ѝ ще внесе и проект на решение за удължаване на работата на Народното събрание „с оглед на изключително много и важни спешни решения“, сред които и въпроса с председателя на КЕВР.

На 18 юли президентът Румен Радев връчи на БСП третия проучвателен мандат за съставяне на правителство. До него се стигна, след като ПП не успя да събере подкрепа за нов коалиционен кабинет с премиер Асен Василев.

ГЕРБ, които получиха втория мандат, го върнаха. Ако БСП не успее да реализира третия мандат, президентът разпуска Народното събрание и насрочва дата за нови избори.

Източник: svobodnaevropa.bg

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.